Vermijd de valkuilen en verbeter zo je productiviteit!
Een offday hebben we allemaal wel eens. Slecht geslapen, een blauwe envelop op de mat of het lukt gewoon allemaal net even niet? De reden kan van alles zijn. Je productiviteit is dan ver te zoeken en afleiding ligt al snel op de loer. Soms lukt het je om hier snel overheen te stappen en weer in het juiste ritme te komen. Maar gaat het om een hardnekkige gewoonte dan is het lastiger. In zo’n geval is een plan van aanpak erg handig. In deze blog leer je hoe je 4 veelvoorkomende valkuilen kunt vermijden.
Tip 1. Maak af waar je begint
Heb je de gewoonte om ergens aan te beginnen, maar de taak niet af te maken? Misschien omdat je niet weet hoe je verder moet, even geen zin hebt of omdat je nou eenmaal graag meerdere dingen tegelijk doet? Zonde, want dit gaat ten koste van je effectiviteit. Bovendien val je zonder duidelijke focus makkelijker ten prooi aan afleiding, zélfs als je het druk hebt. Bekijk daarom altijd het doel dat je moet bereiken voordat je kunt stoppen met werken. Wanneer je bijvoorbeeld schappen aan het vullen bent, spreek dan met jezelf af dat je pas pauze neemt of iets anders gaat doen wanneer je een x-aantal schappen gevuld hebt of x-aantal producten verplaatst hebt.
Tip 2. Niet uitstellen
Wie herkent het niet: de taken waar je het meest tegenop ziet als laatste doen. Oftewel: uitstelgedrag. Vaak zijn dat de taken waar je wat onzeker over bent: je weet niet precies hoe je het aan moet pakken, het kost veel tijd, etc. Dus je stelt het uit. Zonde, want haastige spoed is zelden goed. Bovendien geven die taaiere geklaarde klussen je juist dat goede gevoel wanneer je ze hebt afgerond. Een goede tip om ‘de grote dingen’ sneller op te pakken is: deel ze op in kleinere taken. Stel dat je gevraagd wordt een grote batch retouren van een modeketen te sorteren. Bedenk dan altijd wat de volgende praktische (kleine) actie is om deze klus zo snel en goed mogelijk af te ronden. En onthoud: het hoeft niet meteen in een keer perfect! Als je op tijd begint heb je de rust om eventuele fouten op te sporen en corrigeren.
Tip 3. Leer van je successen
Leren van fouten ligt voor de hand. Wanneer er iets misgaat, is het analyseren van fouten en het zoeken naar manieren om ze te voorkomen heel waardevol. Even belangrijk, maar minder gebruikelijk, is leren van successen. Wat is goed gegaan en waarom? Wat moet je uit deze ervaring halen en opnieuw gebruiken? Welke elementen waren minder effectief en kunnen worden verwijderd? Door deze vragen te stellen, kun je van één succes naar herhaalde successen gaan. Zie je leidinggevende ook gewoon eens als je coach en vraag hem of haar om feedback.
Tip 4. Laad voldoende op in je vrije tijd
Ga voetballen of een avondje naar de bioscoop, ga een stuk wandelen of haal een nachtje door in je favoriete club. Wat het ook is waar jij energie van krijgt in je vrije tijd: doe het! Gelukkige en energieke mensen presteren beter, ook op het werk.
Minstens zo belangrijk is het bewaken van deze goede energie. Laat je niet kisten door die chagrijnige collega en zet je privé telefoon op stil: (over)prikkeling door sociale media is een van de grootste energievreters. Neem ook voldoende pauze voor betere concentratie. Probeer dan wel je pauzes zo in te plannen dat ze als een beloning aanvoelen en niet als een vlucht. Ons brein is erg gevoelig voor beloning waardoor je je nog beter zult voelen!
Zoals bij alles geldt: hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt. Succes met deze tips! Heb jij nog een goede tip voor je collega-uitzendkrachten? Laat het weten via social media.