Timing: ‘Wij zijn nu goed voor de derde positie’
Timing Holding is sinds de overname van InPerson volgens CCO Paul Haarhuis de nummer drie van de Nederlandse uitzendmarkt. “Onze zichtbaarheid is groter. Dat trekt nu al nieuwe klanten aan.”
Samen met de labels Zorgwerk en het in november geacquireerde InPerson heeft Timing Holding afgelopen jaar een opgetelde omzet van 717 miljoen euro gerealiseerd - goed voor een positie als derde algemeen uitzender van het land, stelt CCO Paul Haarhuis.
Hoe komt u erbij de derde positie te bezitten?
“De rekensom is eenvoudig. Na de acquisitie van InPerson afgelopen november heeft onze groep een omzet pro forma van 717 miljoen euro. Onze jaarrekening over 2018 is goedgekeurd. Daarmee overtreft onze groep de omzet van de vorige nummer drie [ManpowerGroup, red] dat in de Nederlandse markt een krimp procent rapporteerde.”
De broker HeadfirstSourceGroup heeft vorig jaar concurrenten Myler en Staffing Management Services overgenomen en zal in omzet richting 900 miljoen euro gaan. Ook Brainnet steekt Timing naar de kroon. De kans is aanzienlijk dat zij groter zijn dan Timing Holding.
“De brokers tel ik niet mee. Ook voor een aantal van onze eindklanten beheren immers brokers de flexibele inhuur van kandidaten. Een deel van onze omzet komt dan ook via brokers bij ons binnen. Die partijen zijn daarom niet te vergelijken met algemeen uitzenders. Als je de brokers meerekent, tel je de omzetten in onze markt feitelijk dubbel."
"'Als je de brokers meerekent tel je de omzetten feitelijk dubbel'"
Is het plafond voor Timing Holding nu in zicht?
“Zeker niet. Wij willen onze groei gestaag voortzetten. Dat doen we met behoud van onze stabiliteit van bedrijfsvoering. Omdat we een evenwichtig directieteam hebben, kunnen we zelfs versneld groeien. Wij merken nu al een aantrekkende
vraag. De overname is ook een strategische beweging geweest: doordat we nu tot de top drie doorstoten, wordt onze zichtbaarheid groter. Ik ben ervan overtuigd dat dit nieuwe klanten aantrekt. Als grote afnemers besluiten om de drie grootste uitzenders uit te nodigen, zitten wij ertussen. We worden nu al vaker benaderd dan voor de overname. En we kunnen leveren, want met de overname hebben we ook 225 nieuwe medewerkers die gewend zijn in dezelfde organisatiecultuur te werken.”
InPerson en Timing zijn beide in hetzelfde marktsegment actief. Welke synergievoordelen denkt u nog te kunnen behalen?
“Met een groter volume en een beter sluitende dekking kunnen wij het potentieel van uitzendkrachten optimaal benutten. Daardoor zullen we operationeel beter en efficiënter presteren. Dat moet leiden tot een margestijging, want InPerson heeft in verhouding tegen lagere marges geleverd dan Timing. Met de innovatieve dienstverlening die we bij Timing hebben ontwikkeld, verwachten we meer toegevoegde waarde te leveren aan klanten. Wij willen vaker de planning, het poolmanagement, de employer branding en digitale technieken aan klanten aanbieden. Daardoor kunnen we nog beter kandidaten uit de markt halen. In deze markt, nu het groeiende gebrek aan kandidaten de uitzendomzetten dempt, valt het meeste te verdienen met het versnellen van de werving en selectie.”
Voor veel acquisities in de flexmarkt geldt dat een plus een minder dan twee is. Hoe wilt u InPerson integreren?
“De kans dat deze acquisitie onze duoorganisatie meer dan twee oplevert, is groot. Wij laten de cultuur intact en ook aan de samenstelling van het team rommelen wij zo min mogelijk. Januari 2020 moet de integratie zijn afgerond. De belangrijkste samenvoeging is de keuze voor één uniform softwaresysteem. Timing heeft altijd gewerkt met Pivoton en is vorig jaar naar MySolution overgestapt. InPerson zal diezelfde beweging nu gaan maken.”
Vraagt de nieuwe marktpositie ook om nieuw leiderschap bij Timing Holding?
“Een leiderschapswissel, zoals bij onze concurrenten afgelopen jaar is gebeurd? Moederbedrijf Asito Dienstengroep is een familiebedrijf dat zeer gesteld is op stabiliteit. Het vertrouwen van een familiebedrijf geeft ons een langere adem. En daardoor de ruimte voor continue wendbaarheid bij veranderende marktomstandigheden.”
Bron: Flexmarkt magazine april 2019, door Wilbert Geijtenbeek.