Sterk werkgeversmerk: weet waar je voor gaat

Image

Zonder een goede mix van (be)denkers en aanpakkers kom je als bedrijf nergens, dat weet iedereen. Maar hoe zorg je dat de beste kandidaten aan jouw bedrijf denken én voor je kiezen als ze voor de keuze staan tussen jou – of een andere werkgever? Je (werkgevers)merk maakt het verschil.

Suzanne van Gompel, merkstrateeg beschrijft het belang van een sterk werkgeversmerk in dit artikel.

 

Merken helpen kiezen

De meeste mensen hebben structureel te weinig tijd en te veel aan hun hoofd om doorlopend al hun opties grondig tegen elkaar af te wegen. Dus gaan ze kort door de bocht bij het nemen van beslissingen en gaan af op oppervlakkige overtuigingen. Zoals bijvoorbeeld ‘VPRO is voor eigenzinnige mensen’ of ‘AVROTROS is een familiezender’ - dus kijk ik er graag naar(of juist niet). En of zo’n veronderstelling nu terecht is of niet: de meeste mensen laten zich er wél door leiden.

 

Sterk werkgeversmerk = magneet op de arbeidsmarkt!

Bij de keuze voor een (mogelijke) werkgever werkt het niet anders. Kandidaten laten zich vaak leiden door pragmatische (vaak onbewuste) vuistregels als: Welk bedrijf is het meest bijzonder en/of populair bij anderen? Over wie hoor ik de beste verhalen? Waarbij heb ik het beste gevoel? Waar verwacht ik het meeste (werk)plezier te krijgen?

 

Wanneer ben je een sterk merk?

Het verschil tussen gewone en ‘sterke’ merken, is dat de laatsten er in slagen om bij meer mensen tussen ‘de oren te krijgen’ dat ze er zijn én wat ze bijzonder maakt. Op zo’n manier dat het de nieuwsgierigheid en/of voorkeur van klanten en kandidaten inspireert. Bij de Efteling weten alle medewerkers waar ze aan bijdragen: een betoverende dag voor de gasten. Wat je taak ook is, of je nu musicalster of frietbakker bent. Wie wil daar nou niet aan mee werken!? Het gaat niet alleen om de baan zelf, maar om je hele verhaal. 

 

Sterk werkgeversmerk = concurrentievoordeel

Een positief werkgeversmerk(imago) geeft een groot concurrentievoordeel op de arbeidsmarkt. Iedereen werkt graag bij een bedrijf waar je bij je vrienden mee voor de dag kunt komen. Een bedrijf dat iedereen kent. Met een product, dienst, cultuur waar je bij wil horen.  Bij een bedrijf dat erom bekend staat zijn medewerkers slecht te behandelen wil niemand werken – of het nu voor een week of een jaar is. Dus of je reputatie nu wel of niet terecht is: hij heeft invloed op je populariteit als werkgever.

 

Wanneer ben je een sterk werkgeversmerk?

Kandidaten moeten je dus kennen én weten welk verschil je maakt t.o.v. andere werkgevers: zowel in de markt, als op de arbeidsmarkt. Het is niet voor niets dat bedrijven die een populair product maken (zoals bijvoorbeeld bier of mode) ook populair zijn op de arbeidsmarkt. Tegelijkertijd is het geen garantie. Want als een modemerk het personeel uitbuit, kan dit het imago als werkgever wel degelijk schaden.

 

Hoe werk je aan je werkgeversmerk?

Wat kandidaten over je denken en voelen komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Hun beeld over je bedrijf is een afspiegeling van de indrukken die ze hebben opgedaan: zowel via ‘live-ervaringen’ als via communicatie. Hoe je overkomt kun je sturen. Maar dan moet je natuurlijk wel weten in welke richting. De populairste werkgevers van Nederland zijn ze zich bewust van het beeld dat ze naar de buitenwereld willen uitdragen – en zorgen er systematisch voor dat ze op de juiste manier overkomen. Dat ze op een manier doen, praten, luisteren, ogen die het gewenste beeld uitdraagt en versterkt.

 

Waar moet je beginnen?

Als je niet weet waar je heen wilt, maakt het ook niet uit welke kant je op gaat – zei de kat tegen Alice in Wonderland. Voor je werkgeversmerk is het niet anders. Alleen als je weet waar je staat en  waar je naartoe wilt, kun je het gewenste beeld goed (bij)sturen. Alles begint met een duidelijk verhaal dat klanten en kandidaten antwoord geeft op de vraag waarom ze voor jouw bedrijf moeten kiezen. Zit dat bij de meeste huidige medewerkers en kandidaten nog onvoldoende tussen de oren? Dan weet je wat je te doen staat!

 

Kortom

1. Houd vinger aan de pols en weet waar je staat;
2. Bedenk waar je naartoe wil;
3. Benadruk systematisch in je communicatie waarom mensen voor je moeten kiezen.

 

Over de schrijver

Suzanne van Gompel is merk & communicatie strateeg en auteur van ‘HET NO-NONSENSEBOEK OVER MERKEN BOUWEN’: een praktische introductie zonder jargon, toegankelijk en bruikbaar voor iedereen – met of zonder marketingachtergrond (zie: mgtbk.nl/1iq1qs). Ze werkte jaren als merkstrateeg voor grote en kleine merken in uiteenlopende markten. Van multinationals tot MKB, van fashion tot fondsenwerving en van bierbrouwers tot bankiers. Inmiddels werkt ze freelance en interim vanuit haar eigen adviesbureau STAND OUT FROM THE CROWD.

"Wat kandidaten over je denken en voelen komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Hun beeld over je bedrijf is een afspiegeling van de indrukken die ze hebben opgedaan: zowel via ‘live-ervaringen’ als via communicatie. Hoe je overkomt kun je sturen. Maar dan moet je natuurlijk wel weten in welke richting."