Veelgestelde vragen over de overstap van Youbahn naar Timing
Hier vind je de meest voorkomende vragen en antwoorden over wat de overstap van Youbahn naar Timing voor jou betekent.
De overstap naar Timing
Youbahn maakt al 2 jaar onderdeel uit van Timing. We zijn ervan overtuigd dat we door deze samenvoeging de dienstverlening en het banenaanbod voor jou verder kunnen verbeteren en uitbreiden.
Nee, je bent niet verplicht om over te stappen. Als je niet wilt overstappen, betekent dit wel dat jouw werkzaamheden bij jouw opdrachtgever zullen eindigen.
Per 4 november 2024 is Youbahn volledig over naar Timing en dus jij ook. In de week van 28 oktober t/m 3 november werk jij nog via Youbahn en zorgt Youbahn voor jouw uitbetaling.
Let op: je kan jouw uren tot uiterlijk 11 november op de gebruikelijke manier bij Youbahn indienen.
Jouw eerste salaris via Timing, als je aan het werk bent geweest, wordt verwerkt op maandag 11 november en ontvang je woensdag 13 november (dit kan later zijn, afhankelijk van jouw bank).
Natuurlijk zijn we blij met jouw komst bij Timing. Allereerst gaan we je inschrijven bij Timing. Het eerste mailtje dat je van ons ontvangt is een welkomstmail. Gevolgd door een mail met het verzoek om je Mijn Timing account te activeren. We raden je aan om dit zo snel mogelijk te doen. In het account kan je straks jouw contract goedkeuren en je uren invoeren.
Let op: het is belangrijk dat je jouw account activeert vóór maandag 28 oktober.
Vanaf week 43 ontvang je een mail van Timing om je contract goed te keuren en je loonbelastingverklaring in te vullen. Dit contract kan je goedkeuren in de Timing app of via de link in je mail. Keur je contract zo snel mogelijk goed, uiterlijk 3 november.
Jazeker, in de Timing app vind je jouw loonstroken, vakantie-uren overzicht en documenten. Hier vind je alle informatie over de app en kan je 'm downloaden: Timing app.
Hier vind je informatie en vragen & antwoorden over Mijn Timing: Mijn Timing.
Dit is per opdrachtgever en plaats waar je werkt verschillend. Wanneer je ingelogd bent in de Timing app of op Mijn Timing in de webbrowser, vind je daar de rechtstreekse contactgegevens van jouw Timing contactpersoon.
Kun je de contactgegevens niet vinden? Bel dan naar het Timing team bij jou in de buurt.
Youbahn platform
Werkt de app van Youbahn niet goed, probeer dan in te loggen via www.youbahn.nl.
Dat klopt, sinds 4 november 2024 heeft Timing alle vacatures van Youbahn overgenomen. Wil je graag aan de slag? Kijk dan op www.timing.nl en/of bel met de dichtstbijzijnde Timing locatie bij jou in de buurt.
Loon en loonstroken
Ja ook Timing volgt de beloningsregeling jouw opdrachtgever conform de CAO voor Uitzendkrachten (ABU). Jouw bruto uurloon, geldende toeslagen, reiskosten en (on)kostenvergoedingen blijven dan gelijk en worden volledig overgenomen.
Timing maakt iedere dinsdag aan het einde van de dag jouw salaris over. Je hebt dit dan doorgaans woensdag op je rekening staan. Dit kan, afhankelijk van je bank, later zijn. Timing heeft hier geen invloed op. Wil je liever eens per 4 weken uitbetaald krijgen? Geef dat dat aan bij Timing door een mail te sturen naar jouw Timing contactpersoon.
Tot 1 december 2024 blijft het platform voor jou beschikbaar, zorg dus dat je alle voor jouw belangrijke documenten download en voor jezelf opslaat.
Jouw Timing loonstrook ziet er anders uit dan je gewend bent van Youbahn. Daarom vind je hier een voorbeeld van je nieuwe loonstrook. Alle belangrijke onderdelen hebben we genummerd, hieronder vind je de onderdelen per nummer:
- Persoonlijke gegevens
- Gegevens m.b.t. de tabellen voor de loonheffing
- Gegeven van de werknemer
- Gegevens van de werkgever
- Gegevens van de opdrachtgever
- Weeknummer van de gewerkte week
- Aantal gewerkte uren van deze periode x bruto uurloon = totale bruto uurloon
- Premie PAWW-werknemer
- STIPP-Plus Pensioen
- Totale brutoloon
- Ingehouden loonbelasting/premie volksverzekeringen
- Verrekende arbeidskorting
- Netto loon na inhouden loonbelasting
- Zorgverzekering
- Totale netto uit te betalen loon
- Totale netto uit betaald op genoemde rekeningnummer met betaaldatum
- Soort reservering (vakantiegeld, vakantiedag) *
- Opbouw reserveringen in deze periode
- Saldo van de reserveringen na deze periode
- Cumulatief
*17: Het opgebouwde tegoed van vakantiedagen werd bij Youbahn in geld op de loonstrook afgedrukt. Bij ons is dat in uren.
Contract
Nee. Jouw huidige contract zal door Timing één op één worden overgenomen met dezelfde einddatum.
Youbahn werkt met andere contractenvormen dan Timing. Namelijk overeenkomsten met uitzendbeding. Bij Timing werken wij alleen met detacheringsovereenkomsten. Een uitzendbeding is een bepaling waarin wordt aangegeven dat de uitzendovereenkomst van rechtswege eindigt bij o.a. het einde van de opdracht en bij ziekte. Dat betekent dat jouw opdracht gedurende de uitzendovereenkomst met uitzendbeding op ieder moment beëindigd kan worden.
Een detacheringsovereenkomst is een uitzendovereenkomst zonder uitzendbeding, die voor bepaalde of onbepaalde tijd overeengekomen kan worden. Deze overeenkomst loopt dus door tot en met de rechtsgeldige einddatum.
Dit is belangrijk om te weten:
Detacheringsovereenkomsten
Timing werkt standaard met detacheringsovereenkomsten voor bepaalde duur in Fase A. Timing houdt natuurlijk rekening met jouw opgebouwde arbeidshistorie bij Youbahn. Een detacheringsovereenkomst geeft jouw meer zekerheid over de doorbetaling van ziektegeld gedurende de looptijd van je contract, je blijft immers in dienst bij Timing, en je hoeft maar rekening te houden met één wachtdag. Als jij een detacheringsovereenkomst met urengarantie ontvangt, dan ben jij gedurende de looptijd van het contract ook nog verzekerd van het minimaal uitbetaald krijgen van het aantal uur wat jij gegarandeerd hebt gekregen.
Timing neemt jouw gehele arbeidsverleden over. Je start dus bij Timing met hetgeen je al bij Youbahn had opgebouwd en Timing zal vervolgens doortellen.
Zit je bijvoorbeeld in Fase A en heb je 36 weken gewerkt, dan start je bij Timing in Fase A in de 37e week. Zit je in Fase B en heb je 4 contracten gehad, dan start je bij Timing ook in Fase B met je 4e contract.
Planning & uren doorgeven
Dit gaat vanaf de overgang naar Timing voor jou veranderen. Je voert je uren zelf in via de Timing app of via Mijn Timing op Timing.nl. Dus jouw gewerkte uren van week van 4 november tot 10 november voer jij voor het eerst bij Timing in.
Verlof & vakantiegeld
Jouw reserveringen worden net als nu bij Youbahn wekelijks uitbetaald. Wekelijks zie je jouw opgebouwde bovenwettelijke vakantiedagen en jouw opgebouwde vakantiegeld uitbetaald terug op jouw loonstrook. Let op: Het opgebouwde tegoed van vakantiedagen werd bij Youbahn in geld op de loonstrook afgedrukt. Bij ons is dat in uren.
Je wettelijke vakantiedagen neem je op als je daadwerkelijk vrij neemt en je de uitbetalingswens aan ons (jouw Timing contactpersoon) doorgeeft.
Ziek melden
Als je onverhoopt ziek bent en je kan niet werken bel je voor de aanvang van je dienst met de contactpersoon van jouw opdrachtgever. Daarna bel je altijd met jouw contactpersoon bij Timing. Ziekmelden doe je tussen 08:30 en 09:00 uur op werkdagen.
Als je ziek bent tijdens de overgang naar Timing neemt Timing jouw verzuimbetaling over. Echter bij Timing kennen we een week vertraging op deze uitbetaling. Dat wil zeggen dat jij jouw eerste uitbetaling niet in week 46 ontvangt maar in week 47.
Pensioen
Bij Timing behoud je je recht op pensioenopbouw. Wanneer je nu pensioen opbouwt, zal je ook bij Timing pensioen opbouwen. Timing is net als Youbahn aangesloten bij StiPP. Ook bij Timing bouw je vanaf 18 jaar pensioen op via StiPP echter word je direct aangemeld voor het StiPP Pluspensioen. Meer informatie vind je op https://www.stippensioen.nl.
De pensioenregeling in de uitzendbranche kent 2 varianten: de overall bezien ‘mindere’ Basisregeling en de ‘betere’ Plusregeling. Bij de Plus-regeling ben je automatisch verzekerd bij blijvende arbeidsongeschiktheid én is de gemiddelde opbouw ouderdomspensioen (spaarpotje pensioen) hoger. Wanneer je 52 weken als flexkracht hebt gewerkt ga je automatisch over van de Basisregeling naar de Plus-regeling, Dat is een verplichting die voor alle flexkrachten en - bureaus zo werkt. Timing kiest ervoor om alle flexkrachten gelijk bij de Plusregeling aan te melden, zodat alles voor jou goed geregeld is. Hier lees je alles over beide pensioenregelingen en de bijbehorende premies.
Als je inmiddels 52 weken als flexkracht hebt gewerkt (inclusief het verleden bij andere uitzendorganisaties), dan is het een verplichting om over te gaan naar de Plusregeling. Daar mogen wij niet van afwijken helaas.
Als je nog geen 52 weken als flexkracht hebt gewerkt én je wilt per se in de Basisregeling blijven, dan moet je jouw ‘pensioen-historie’ naar ons mailen. Alleen als jij aan ons doorgeeft of en zo ja, hoe lang je bij welke andere uitzendwerkgevers hebt gewerkt in de 52 weken voorafgaande aan jouw uitzending via Timing, mogen wij dat terugdraaien. Wij hebben jouw bevestiging werk/pensioenhistorie ook nodig ter verantwoording richting StiPP. Na 52 gewerkte weken ga je alsnog (verplicht) over naar de Plus-regeling. Dit is een verplichting voor alle uitzend-werkgevers.
Dit overzicht met de “meest gestelde vragen en antwoorden” hebben we met de grootst mogelijke zorg samengesteld, je kunt echter geen rechten ontlenen aan de inhoud van dit overzicht.