Voorman of voorvrouw vacatures

Image

Als voorman of voorvrouw ben jij de rechterhand van de teamleider en stuur jij het team aan op momenten dat de teamleider er niet is. In de volksmond wordt de functie vaak ‘meewerkend voorman/voorvrouw’ genoemd, omdat je meestal ook met het team meewerkt en een onderdeel bent van het team. Je bent dus niet de officieel leidinggevende, maar stuurt het team vooral aan op het moment dat het nodig is. 

Wanneer je als teamleider werkt heb je wat meer verantwoordelijkheden. Hier vind je meer informatie over de functie van teamleider. 

 

Wat doet een voorman of voorvrouw? 

De voorman of voorvrouw is verantwoordelijk voor het aansturen van het team op de werkvloer. Uiteindelijk zal de teamleider de eindverantwoordelijke zijn en bijvoorbeeld ook de functioneringsgesprekken doen. Als voorman/voorvrouw hoef je dat niet, jij zorgt ervoor dat jouw team gemotiveerd aan de slag gaat en blijft en stuurt ze aan waar nodig. 

Je werkt samen met je collega’s en functioneert als spil tussen hen en de teamleider. Vaak is de functie van meewerkend voorman of voorvrouw ook een opstapje naar een teamleidersfunctie. Het is belangrijk dat je sterk in je schoenen staat, overzicht en rust kunt bewaren en veel geduld hebt. 

"Als meewerkend voorman of voorvrouw kun je vaak vrij makkelijk doorgroeien naar een functie als teamleider"

Image

Hoe word je een voorman of voorvrouw? 

In de meeste gevallen wordt er gevraagd om werkervaring in de branche en is het handig als je al eens eerder een team hebt aangestuurd. Mocht je dat nog niet hebben dan kun je vaak intern doorgroeien. Je begint bijvoorbeeld in een bedrijf als productiemedewerker of orderpicker en door je ervaring kun je vanuit daar verder groeien naar bijvoorbeeld voorman of voorvrouw en uiteindelijk naar teamleider. 

 

Wat verdient een voorman of voorvrouw gemiddeld? 

Meestal verdien je als meewerkend voorman of voorvrouw ongeveer 2200 euro bruto per maand. Het verschilt per bedrijf en per branche hoeveel je precies gaat verdienen. Jouw leeftijd en ervaring spelen ook een rol bij de hoogte van je salaris.  

 

Wat is het carrièreperspectief van een voorman of voorvrouw? 

Als voorman of voorvrouw kun je makkelijk doorgroeien naar een functie als bijvoorbeeld teamleider. Verder is het carrièreperspectief goed en kun je er vanuit gaan dat er altijd wel voormannen en voorvrouwen nodig zijn.