Verkoopmedewerker vacatures 

Image

Werk jij graag met mensen en vind je het leuk om ze te adviseren? Als verkoopmedewerker is dat jouw dagelijkse werk! Je zult het visitekaartje zijn van het bedrijf waar je voor komt te werken en dagelijks mensen voorzien van advies. 

 

Wat doet een verkoopmedewerker? 

Als verkoopmedewerker ben jij het eerste aanspreekpunt van klanten die binnenkomen, meestal kom je te werken in de Retail bij winkels zoals ANWB, Bever en Hornbach. Je werkt meestal met een team samen. 

Je adviseert klanten over de producten die er worden verkocht. Afhankelijk van hoe groot de winkel is, kan dat ook op een bepaalde afdeling zijn, denk aan de tuinafdeling van de Hornbach. Vaak ben je als verkoopmedewerker niet alleen verantwoordelijk voor het adviseren en te woord staan van klanten. Afhankelijk van de winkel kan het zijn dat je ook verantwoordelijk bent voor de kassawerkzaamheden, het afrekenen van de producten. Ook het aanvullen van de winkelvoorraad en het verwerken van de binnenkomende vracht aan producten kan tot jouw taken behoren. Het netjes houden van de winkel hoort vaak ook bij je werkzaamheden als verkoopmedewerker.  

Meestal worden aan het begin van de dag de taken onderling verdeeld of zoals bij grote bedrijven vaak gebeurt, heeft ieder een eigen vaste verantwoordelijkheid. Samen met je team ben je ervoor verantwoordelijk dat de dat de omzetten behaald worden. Het op tijd en goed helpen van klanten is daarvoor belangrijk.  

"Mensen met verkooptalent of verkoopervaring zijn erg in trek bij werkgevers"

Hoe word je een verkoopmedewerker? 

Je hebt geen speciale opleiding nodig om verkoopmedewerker te worden. Er zijn wel opleidingen die je goed voorbereiden, zoals de MBO-opleiding detailhandel of verkoopmedewerker. Als je verkoopmedewerker wilt worden is het van belang dat je het leuk vindt om met klanten te werken en het niet erg vindt om de hele dag te moeten staan. Zowel fysiek als mentaal moet je stevig in je schoenen staan. 

 

Wat verdient een verkoopmedewerker gemiddeld?

Het salaris van een verkoopmedewerker ligt ongeveer tussen de 1700 en 2300 euro bruto per maand wanneer je fulltime werkt. Je exacte salaris is afhankelijk van je leeftijd, werkervaring en de hoeveelheid verantwoordelijkheden die je krijgt.  

Als verkoopmedewerkers kun je vaak kiezen of je fulltime of parttime wil werken. Als bijbaan wordt het werk ook vaak aangeboden. Omdat de meeste winkels tegenwoordig 7 dagen per week geopend zijn en (extra) koopavonden hebben, is het belangrijk dat je flexibel bent en het niet erg vindt om in de weekenden, avonden en op feestdagen te moeten werken. Hierdoor ontvang je vaak wel aantrekkelijke toeslagen bovenop je salaris. 

 

Wat is het carrièreperspectief van een verkoopmedewerker? 

Als verkoopmedewerker zijn er genoeg doorgroeimogelijkheden en is de kans op werk ook zeer goed. Mensen met verkooptalent of ervaring zijn erg in trek bij werkgevers.  
Wanneer je het goed doet, kun je doorgroeien tot bijvoorbeeld assistent filiaalmanager en vervolgens naar filiaalmanager of regiomanager.