Receptionist vacatures 

Image

Vind jij het leuk om met mensen te werken, maar vind je het ook leuk om afwisseling te hebben in je werk? Dan kan de functie van receptionist misschien wel iets voor je zijn.

Als receptionist ben jij het visitekaartje van het bedrijf en sta jij klanten dagelijks te woord. Daarnaast voer je ook andere taken uit, denk bijvoorbeeld aan het bijhouden van de post, facilitaire werkzaamheden en het beheren van de agenda. Kortom, heel veel afwisseling en een functie waar je veel leert.

 

Wat doet een receptionist? 

 Een receptionist is het visitekaartje van het bedrijf, jij bent het eerste aanspreekpunt voor klanten en staat deze dagelijks te woord. Vaak zit je bij de ontvangst van het bedrijf zodat mensen die binnen lopen je snel aan kunnen spreken en jij ze snel verder kunt helpen.  

Je werklocatie kan heel divers zijn, van een hotel of warenhuis tot kantoorcomplex, productiebedrijf of ziekenhuis.  

Bij de receptie ben je vaak verantwoordelijk voor het bijhouden van wie er allemaal binnen is, je registreert hun aanwezigheid en brengt eventueel andere collega's op de hoogte van hun bezoek.  

Je houd vaak ook de kantoorvoorraad bij, beantwoord de telefoon en mail en stuurt deze door naar de juiste persoon. Je zorgt ervoor dat alle klanten met een glimlach geholpen worden. 

"Als receptionist heb je veel contact met mensen en heb je een afwisselende baan"

Hoe word je een receptionist?  

Om receptionist te worden, heb je niet echt een specifieke opleiding nodig, vaak wordt er wel MBO-niveau gevraagd. Er zijn wel opleidingen die je voorbereiden, meestal op MBO niveau in de richting van administratie of receptionist. De eisen verschillen per bedrijf, afhankelijk van hoeveel werkzaamheden je zal verrichten en hoe groot het bedrijf is. 

Als receptionist ben jij vaak het eerste aanspreekpunt van klanten, zowel klanten die langskomen als klanten die telefonisch contact opnemen. Het is daarom belangrijk dat je communicatief sterk bent en klantvriendelijk kunt blijven. Ook moet je goed kunnen schakelen en in kunnen schatten welke taken belangrijk zijn en welke nog even kunnen wachten. Goed kunnen plannen en overzicht bewaren horen ook bij jouw taken. 

 

Wat verdient een receptionist gemiddeld? 
 

Het salaris van een receptionist ligt ongeveer tussen de 1700 en 2300 euro bruto per maand wanneer je fulltime werkt. Er wordt gekeken naar werkervaring, opleiding en de verantwoordelijkheden die je hebt. Verder zijn er vaak mogelijkheden om parttime te werken als receptionist. De werktijden zijn afhankelijk van het bedrijf, maar meestal werk je tijdens kantooruren. 

 

Wat is het carrièreperspectief van een receptionist? 

Receptionisten zijn er bijna in ieder bedrijf of kantoor, je zult dus niet gauw zonder werk komen te zitten. Het is een baan die je vaak voor langere tijd kunt uitoefenen en waarbij je veel ervaring op doet. Als receptionist leer je veel over onder andere klantcontact, planning  en administratie. Dit zijn taken die je goed moet beheren als je bijvoorbeeld administratief medewerker, accountmanager of medewerker order entry wilt worden.