Operator vacatures

Image

Bij Timing hebben we veel vacatures als operator. Best logisch als je weet wat dit werk inhoudt. Nieuwsgierig? Lees hier wat je doet als operator, wat het salaris is en hoe je operator wordt.


Werken als operator

Bijna alles wat we gebruiken is door een bepaald productieproces gegaan. Je telefoon is in een fabriek gemaakt, de appels in de supermarkt zijn ergens geplukt, gesorteerd en verpakt enzovoorts. Een groot gedeelte van dit werk is geautomatiseerd door machines. De bediening van die machines, dat is werken als operator.

Waar je komt te werken als operator? Bijvoorbeeld in de fabriek van Bolletje of Smurfit Kappa Zedek


Wat doet een operator?

In ieder productieproces komen machines kijken. Operators zijn degenen die deze machines bedienen. Dat kan zijn van een afstandje, vanachter een computerscherm, maar ook fysiek door letterlijk aan de knoppen te draaien.

Als operator is het jouw taak om een proces, vaak een productieproces, zo vlot en efficiënt mogelijk te laten verlopen. Jij zorgt er voor dat de machines zo zijn ingesteld dat ze het allemaal goed doen en blijven doen. Is er een storing? Dan los jij deze op. Ook het uitvoeren van controles op kwaliteit en onderhoud hoort bij jouw werk als operator.

De exacte invulling van je werk als operator en de werkomgeving verschilt sterk per bedrijf en sector. Het hoeft daarom nooit saai te zijn en in het vakgebied van een operator kun je goed doorgroeien en je specialiseren tot bijvoorbeeld machine-operator, procesoperator of technisch operator.

"In het vakgebied van een operator kun je goed doorgroeien en je specialiseren"

Image

Hoe word je een operator?

Om als operator te werken kun je de MBO-opleiding Procesoperator A, B, of C volgen. Welke opleiding je nodig hebt, hangt af van de complexiteit van de functie. Maar vaak kom je met veel ervaring als productiemedewerker ook al heel ver en kun je vaak doorgroeien.

Als operator A ben je vooral bezig bent met het controleren van productieprocessen, meestal van achter je computerscherm. Hiervoor is alleen technische basiskennis voldoende. Als operator B is je werkinhoud complexer en moet je problemen zelfstandig op kunnen lossen. Als operator C stuur je andere operators aan als hoofd van het productieproces.

Omdat je werkzaamheden sterk afhankelijk zijn van het productieproces van het bedrijf waar je gaat werken, bieden de meeste werkgevers een eigen interne opleiding aan. Via Timing zijn er ook mogelijkheden om, binnen een bedrijf, opleidingen te volgen. Bekijk hier onze opleidingen in de richting van operator.


Wat verdient een operator gemiddeld?

Als operator verdien je gemiddeld 2.600 euro bruto per maand wanneer je 40 uur per week werkt. Als starter zal je beginnen met een salaris van rond de 1.900 euro bruto. Heb je al veel ervaring en/of een complex takenpakket dan kan je salaris oplopen naar gemiddeld 3.100 euro bruto per maand. Deze bedragen zijn grove indicaties. Wat je exact gaat verdienen als operator hangt af van je leeftijd, ervaring, complexiteit van je werkzaamheden en de sector waarin je gaat werken.

Goed om te weten is dat je als operator vaak toeslagen ontvangt bovenop je salaris. Voor het werken in ploegen en het draaien van storingsdiensten bijvoorbeeld.

 

Wat is het carrièreperspectief van een operator?

Als operator kan je overal aan het werk, je carrièreperspectief is dus goed. Operators zijn altijd nodig en de vraag om operators is hoog. Vaak is het hebben van technische basiskennis en/of MBO werk- en denkniveau al voldoende om te starten. De werkgever leidt je dan op hun kosten op tot operator, zodat je bij hen aan de slag kunt. Ook via Timing zijn daar mogelijkheden voor.