Lasser vacatures
Op zoek naar een baan waar je altijd werk in kunt vinden? Als lasser ben jij altijd onmisbaar! Je werkt als lasser vaak binnen de metaalbranche, en wellicht een open deur: je werk bestaat uit het aan elkaar lassen van diverse stukken metaal. Denk aan aluminium, staal of RVS. Dit zijn materialen die onder andere gebruikt worden voor auto’s of schepen.
Wat doet een lasser?
Meestal werk je als lasser op een werklocatie of een bouwplaats waar je onderdelen van bijvoorbeeld auto’s of schepen aan elkaar last. Bedrijven waar lassers werken zijn vaak metaalbedrijven, constructiebedrijven, de scheepsbouw of bedrijven waar machines worden gebouwd.
Je zult je als lasser vooraf duidelijke werkinstructies krijgen en je werkzaamheden met een leidinggevende bespreken. Je verbindt metalen, het uitlezen van tekeningen en werkinstructies horen daarbij. Het is natuurlijk belangrijk dat je de goede onderdelen aan elkaar last. Daarnaast zul je ook de bijhorende werkzaamheden uitvoeren zoals het afstellen van het gereedschap en het reinigen ervan of bijvoorbeeld aftekenen, boor- of zaagwerkzaamheden. Ook kom het voor dat je een lasrobot gaat besturen.
Er zijn vele vormen van lassen, daar zullen we verder niet al te veel op in gaan. De meest voorkomende manieren van lassen zijn MIG-, MAG-, TIG- en elektrodelassen. MIG/MAG-lassen is een vrij snelle methode, hierbij wordt een constante spanning gebruikt. Dat zijn meestal horizontale en vlakke onderdelen. TIG-lassen is een wat langzamere techniek, hierbij wordt constante stroom gebruikt en deze techniek wordt veelal gebruikt bij bijvoorbeeld verticale stukken.
"Lassers zijn redelijk schaars, daarom is er veel vraag naar lassers. Als lasser heb je een goede baangarantie"
Hoe word je een lasser?
Je hebt om lasser te worden wel wat opleidingen en/of cursussen nodig. Het is een vrij uniek en specifiek beroep dat je echt even onder de knie moet krijgen. Maar als je eenmaal lasser bent dan ben je voor de rest van je leven verzekerd van een baan.
Er zijn veel verschillende manieren om opgeleid te worden, dat kan via een lasschool of een Mbo-opleiding allround lasser te volgen. Ook zijn er specifiekere opleidingen te vinden afhankelijk van de sector. Het is ook vaak mogelijk om een werkplek te vinden waarin je leren en werken kunt combineren.
Als lasser is het belangrijk dat je heel precies kunt werken en ook (technische) tekeningen kunt lezen en begrijpen. Technisch inzicht en affiniteit hiermee zijn dus wel belangrijk om lasser te kunnen worden.
Wat verdient een lasser gemiddeld?
Als lasser ligt het startsalaris ongeveer tussen de 1700 tot 2400 bruto per maand, op basis van een fulltime dienstverband. Wat je als lasser precies gaat verdienen, hangt af van de branche, je werkervaring en het bedrijf waar je voor gaat werken. Naarmate je meer ervaring hebt kan het salaris van een lasser wel oplopen tot 3500 euro bruto per maand.
Wat is het carrièreperspectief van een lasser?
Er is heel veel vraag naar lassers. Lassers zijn redelijk schaars en vanwege de opleidingen die je ervoor moet volgen vergt het even wat tijd om het beroep uit te kunnen oefenen. Maar uiteindelijk zul je daardoor veel baangarantie hebben voor nu en in de toekomst.