Commercieel medewerker vacatures 

Image

Vind jij het heerlijk om je dagelijks bezig te houden met verkoopcijfers, klantcontact en haal je graag het maximale uit je dag? Dan kan een functie als commercieel medewerker wel iets voor je zijn.

Je kunt zowel in de binnendienst op kantoor aan de slag of in de buitendienst op pad naar klanten. In de binnendienst heb je veelal telefonisch en per mail contact met klanten. In de buitendienst ga je bij de klanten op locatie langs om een product of dienst te verkopen.
 

 

Wat doet een commercieel medewerker? 

Wanneer je als commercieel medewerker binnendienst aan de slag gaat, zul je veelal telefonisch, maar ook via de mail contact hebben met klanten van het bedrijf waarvoor je werkt. Meestal verkoopt dit bedrijf een product, maar het kan ook zijn dat ze diensten verlenen. Je werkt hierbij aan de klantrelatie en beheert orders of je verkoopt producten of diensten. Jij bent vaak het eerste aanspreekpunt van de klant en hebt daarbij een belangrijke rol in de klantrelatie, je wilt je klanten natuurlijk behouden. 

Ook kan het zo zijn dat je als marktverkenner aan de slag gaat, jij belt dan potentiële klanten op om te kijken of ze interesse hebben in het product of de dienst, uiteindelijk gaat de accountmanager of vertegenwoordiger (vaak op afspraak) langs bij de geïnteresseerde klanten. Dit wordt ook wel callcenter medewerker outbound genoemd. 

Als commercieel medewerker buitendienst ga je echt bij de klanten of potentiële klanten langs, meestal op afspraak. Dit wordt ook wel accountmanager genoemd, maar meestal heb je als accountmanager ook de rol van relatiebeheerder en ga je structureel langs. Je zult bij (potentiële klanten) producten of diensten verkopen en er de hele aftersales behandelen. Denk aan het opstellen van offertes en het onderhandelen over de tarieven.  

Meestal werk je als commercieel medewerker aan de hand van targets. Je bent zelf of samen met je team verantwoordelijk voor het behalen van de targets en meestal zitten hier ook leuke bonussen aan vast. 

 

"Als commercieel medewerker moet je het leuk vinden om met klanten te werken en om te verkopen"

Hoe word je een commercieel medewerker? 

De MBO-opleiding voor commercieel medewerker, maar ook die richting verkoper is een goede basis. Je hebt meestal geen specifieke opleiding nodig, vaak kun je al aan de slag als je ervaring hebt met klanten en verkoop in bijvoorbeeld een winkel als verkoopmedewerker of callcentermedewerker. Een goede motivatie is ook belangrijk, je moet het leuk vinden om te verkopen, hier alles over willen leren en om kunnen gaan met targets. 

 

Wat verdient een commercieel medewerker gemiddeld? 
 

Het salaris van een commercieel medewerker ligt ongeveer tussen de 1900 en 2300 euro bruto per maand wanneer je fulltime werkt.  Als je meer ervaring hebt kan dit hoger oplopen. Je salaris wordt bepaald op basis van je leeftijd, ervaring en de hoeveelheid en grootte van de klanten.  

 

Wat is het carrièreperspectief van een commercieel medewerker? 

Als commercieel medewerker kun je veel kanten op, je kunt vaak intern doorgroeien van junior tot senior. Maar ook kun je door je sales ervaring veel kanten op. Ook kun je vaak nog wel cursussen of trainingen volgen om verder door te groeien.