Verloop aanpakken met skillbased werken

Image

Intelligence Group heeft onderzoek gedaan naar de verloopcijfers van medewerkers. En wat blijkt: het verloop onder junioren is doorgaans aanzienlijk hoger dan onder medewerkers die al langer in het werkveld zitten. Het verloop van junioren is volgens de Intelligence Group gemiddeld 32% en bij senioren slechts 12%. Ook Timing heeft hier mee te maken. Het gros van de intercedenten is junior, startend en van Generatie Z. 

Deze doelgroep aan je binden vereist een andere aanpak dan bij vorige generaties. Wat het niet makkelijker maakt is de afkoelende economie. ING stelde vast dat hierdoor het aantal uitzenduren in 2023 krimpt. ING: "Nieuwe regelgeving en een structureel krappe arbeidsmarkt zetten het verdienmodel van veel flexbedrijven onder druk. Flexbedrijven kunnen een grotere rol  pakken op het gebied van arbeidsmobiliteit tussen krimp- en groeisectoren. Uitzenders lijken dan ook hun dienstverlening te verbreden en dat vraagt weer om een reflectie op het personeelsbestand".

Functie-differentiatiemodel

Sander Biesmans is product owner bij Timing van Skillzilla, een online platform waarmee je aanwezige skills zichtbaar maakt voor flexkrachten en bedrijven. Sander: "Bij Timing hebben we een reflectie op het personeelsbestand gedaan met een ‘functie-differentiatiemodel’. De traditionele intercedent, is net als bij alle uitzendbureaus het bekende ‘schaap met de vijf poten’, met een veelheid aan taken in een steeds complexer werkveld. In de praktijk zien we dat de functie van Intercedent ook heel divers wordt ingevuld. De functie is heel breed, waarbij we graag het werk voor medewerkers slimmer en leuker maken. Door het functie-differentiatiemodel en door inzage te geven in de competenties, kan iedere medewerker bij Timing zijn of haar unieke, persoonlijke ontwikkelings- en (door)groeipad bewandelen”.  

Jobcarving

Eline Niele is intercedent bij Timing en warm voorstander van ‘jobcarving’, oftewel: het opknippen van een functie in beroepsproducten. “Ik werk nu 4 jaar in de uitzendbranche, waarvan 2,5 jaar bij Timing. Ik weet dat ik goed ben in zowel klantcontact als backoffice, maar ik heb minder affiniteit met recruitment en sollicitatiegesprekken”, zegt Eline. Timing onderkent inmiddels 8 vakgebieden binnen de functie van intercedent. 

Scan op hard en soft skills

We hebben afgelopen zomer een scan van ons medewerkersbestand uitgevoerd op basis van (hard en soft) skills om datagedreven vast te stellen welke skills intern aanwezig zijn, welke skills ontbreken en welke trainingsinitiatieven het meest waardevol zouden zijn. Deze skillsgerichte benadering stelt bovendien medewerkers in staat om zich doelgericht te ontwikkelen en maakt doorgroeimogelijkheden (verticaal en horizontaal) binnen de organisatie transparant. Dit draagt bij aan het binden en boeien van medewerkers. De verblijfsduur binnen de organisatie neemt de afgelopen maanden toe, die trend willen we graag doorzetten.

Skillspaspoort invullen

Met Skillzilla heeft Timing diverse functieprofielen gedefinieerd op basis van skills, evenals de carrièrepaden. Er is aan 500 operationele medewerkers gevraagd om een skillpaspoort in te vullen op basis van 80 skills. Vervolgens kregen de leidinggevenden en de HR-afdeling toegang tot dashboards en skillpaspoorten van hun medewerkers. Dit stelde leidinggevenden in staat om de skills van hun teamleden in te zien, te verifiëren en indien nodig aan te passen, wat zinvolle gesprekken over de professionele ontwikkeling stimuleert. Bovendien biedt dit inzicht ons ondersteuning bij operationele, tactische en strategische besluitvorming op basis van skills binnen de organisatie. Voor medewerkers biedt het inzicht in zowel hun zichtbare als verborgen talenten en skills, en karaktereigenschappen.  

Ontwikkel- en leerdoelen vastleggen

Na het invullen van het skillpaspoort faciliteert Skillzilla het gesprek tussen de medewerker en de leidinggevende. De leidinggevende valideert en/of wijzigt de zelfrapportage van de medewerker. Vervolgens ziet de medewerker persoonlijke aandachtspunten om te ontwikkelen binnen de huidige functie, en worden persoonlijke doorgroeipaden naar andere interne functies getoond, die rekening houden met de beheersing van skills. De medewerker en manager kunnen vervolgens concrete (ontwikkel- & leer)doelen vastleggen in Skillzilla, ter ondersteuning van de professionele ontwikkeling van de medewerker. 

Flexibiliteit voor jongwerkenden

Eline: “Bij mijn vorige werkgevers kon ik het niet vinden met mijn leidinggevende en dat weten ze ook. Mijn huidige leidinggevende is betrokken bij mijn ontwikkeling en bespreekt ieders kwaliteiten, ook in het team. Waar je goed in bent, wat je leuk vindt en waar je beter in wil worden. Hij ondersteunt zelfs mijn studie Managementwetenschappen aan de Open Universiteit, ook al weet hij dat ik binnenkort mijn rondreis in Zuid-Amerika ga doen en mogelijk niet meer terugkeer naar Timing. Wel is mijn zorg dat veel managers en andere bedrijven nog niet zo omgaan met de gewenste flexibiliteit van jongwerkenden. Hopelijk gaan meer bedrijven over op zo’n skillsaanpak, want je hebt echt een ander gesprek met je manager.”

Geïnspireerd geraakt en wil je meer weten? We denken graag met je mee. Neem contact op met jouw Timing contactpersoon, dan kijken we samen wat we voor jou kunnen betekenen.