Hoe kom ik in aanmerking voor energietoeslag?

Image

De energieprijzen zijn de afgelopen periode enorm gestegen. Huishoudens met een inkomen van € 2.070 (per maand) of lager, komen mogelijk in aanmerking voor de energietoeslag. Deze toeslag is bedoeld om huishoudens te helpen met de stijgende energierekening. De gemeente betaalt dit bedrag uit. De energietoeslag is beschikbaar voor ongeveer 850.000 huishoudens. De gemeenten hebben slechts 350.000 huishoudens in beeld. Het kan dus zijn dat je er recht op hebt maar dat de gemeente jou nog niet in het vizier heeft.

 

Over de energietoeslag

De energietoeslag is bedoeld om huishoudens te helpen met de stijgende energierekening en heeft geen gevolgen voor de huur-, zorg- of kindertoeslag.

Is jouw inkomen € 2.070 (per maand) of lager? Dan kom je mogelijk in aanmerking. De toeslag kan oplopen tot ongeveer € 800,- en wordt aangevraagd bij de gemeente. Het bedrag is dus gekoppeld aan een huishouden van één of meerdere personen die op een bepaald adres wonen.

De meeste inwoners met een bijstandsuitkering ontvangen vóór 1 april 2022 een bedrag van € 800,- automatisch op hun rekening. Heb je een laag inkomen zónder bijstandsuitkering? Dan kun je binnenkort de energietoeslag aanvragen bij jouw gemeente. 

 

Rol van de gemeente

Om precies te weten hoe de energietoeslag in jouw gemeente werkt, neem dan contact op met de gemeente of ga bij ze langs.

De overheid geeft de gemeente richtlijnen voor de uitvoering van de energietoeslag. De gemeente bepaalt:

  • Welke doelgroep de energietoeslag krijgt.
  • De periode waarover naar het inkomen gekeken wordt.
  • Of vermogen meetelt en op welke manier.
  • De hoogte van de energieslag.

 

Inkomensgrens

De precieze inkomensgrenzen verschillen per gemeente. De landelijke richtlijn van de overheid is om mensen met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum in aanmerking te laten komen voor de energietoeslag.

Het sociaal minimum is het bedrag dat iemand volgens de overheid minimaal nodig heeft om van te leven. Dat bedrag is niet voor iedereen hetzelfde. Hoe hoog het sociaal minimum voor jou is, hangt af van je leeftijd en leefsituatie. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt het bedrag vast.

Hieronder vind je de landelijke richtlijn. Is je inkomen lager of net iets hoger is dan de richtlijn, neem dan contact op met jouw gemeente en vraag of je een aanvraag kunt doen.

 

 

Landelijke richtlijn

Gehuwd/gelijkgestelden

€ 2.070

Alleenstaand van 21 jaar en ouder

€ 1.501

Alleenstaande van 20 jaar

€ 1.134

Alleenstaande van 19 jaar

€ 824

Aleenstaande van 18 jaar

€ 690