Loonbeslag, en nu?

Image

We leggen je hier uit wat een loonbeslag betekent en hoe wij je hierbij kunnen helpen.  

Wat is loonbeslag?

Een loonbeslag wordt ook wel loonvordering genoemd. Het houdt in dat de schuldeiser, een deurwaarder,  beslag legt op jouw loon (of op jouw uitkering) om een (geld)schuld af te betalen. Dit mag alleen met toestemming van de rechter of overheid. Je krijgt daarom eerst een vonnis, beschikking of dwangbevel.

Wanneer de deurwaarder beslag legt op jouw salaris, zijn wij verplicht om een deel van jouw salaris te betalen aan de deurwaarder om jouw schuld af te lossen. De deurwaarder brengt je via een brief op de hoogte van het loonbeslag waarbij altijd rekening wordt gehouden met een beslagvrije voet.  

Wat is een beslagvrije voet?

Bij een loonbeslag moet de deurwaarder altijd rekening houden met jouw beslagvrije voet. Dat is het deel van jouw loon (of uitkering) dat je niet kunt missen en zelf houdt. 

De hoogte van de beslagvrije voet hangt af van je persoonlijke situatie (leeftijd en gezinssamenstelling). 
De beslagvrije voet kan ook beïnvloed worden door een: 
- verhoging voor woonkosten 
- verhoging voor ziektekosten 
- verhoging voor compensatie kindgebonden budget 
- verlaging voor eventueel ander inkomen of inkomen van je partner. 

Het loon boven jouw beslagvrije voet wordt naar de deurwaarder overgemaakt. Dit blijft zo tot alles van de schuld aan de deurwaarder betaald is. Ook jouw vakantiegeld en bijvoorbeeld uitbetaling van overuren gaan naar de deurwaarder.

Heb je hier nog vragen over, neem dan contact op met de betreffende deurwaarder.  

Hulp en ondersteuning

Een loonbeslag kan leiden tot financiële problemen en we kunnen ons voorstellen dat je je hierover zorgen maakt. Er zijn verschillende mogelijkheden waarop je hulp en ondersteuning kan krijgen

Geldfit

Als medewerker van Timing kan je gratis bellen met onze partner Geldfit (0800-8115). Zij kunnen helpen bij het op orde brengen of houden van geldzaken. Ook kan je via de site van Geldfit persoonlijk advies vragen en kun je er praktische tips vinden.   

Budgetcoaching

Je kunt je ook aanmelden voor gratis budgetcoaching. Samen met jouw budgetcoach bekijk en bespreek je jouw financiële situatie. Jouw coach geeft je hulp en advies op maat. Wil je hiervoor in aanmerking komen? Mail dan naar: [email protected]. De gesprekken zijn uiteraard vertrouwelijk, wij worden hier als werkgever niet inhoudelijk bij betrokken. 

Rol van de gemeente

Jouw gemeente kan je ook helpen bij schulden. Zo kan een schuldhulpverlener van de gemeente afspraken proberen te maken met de schuldeisers. Tijdens dit traject krijg je hulp van een schuldhulpverlener. Die geeft je advies en tips om zelf aan de slag te gaan. De schuldhulpverlener kijkt naar de hoogte van de schulden, je maandelijkse inkomen en je uitgaven.

NIBUD

Op de website van het NIBUD staat duidelijk uitgelegd wat er gebeurt in deze situatie. Hier staat ook beschreven wat je zelf kan doen. Je vind er veel tips over (be)sparen en wat je kan doen bij geldproblemen. 

Vragen over je loonbeslag?

Voor vragen over je loonbeslag bij Timing kun je bellen met de afdeling loonbeslagen: 055-5805930.