Tips voor een veilige werkplek

Image

Wist je dat er ieder jaar ongeveer 230.000 ongevallen gebeuren op de werkvloer? Dat zijn ruim 600 arbeidsongevallen per dag. Voor de slachtoffers zijn de consequenties groot en heeft het een blijvende impact op hun directe omgeving.

We horen je al denken: ‘dat overkomt mij niet’. Dat dachten die 600 anderen waarschijnlijk ook. Hoe veilig werk jij? Dat je na je werkdag ook gezond weer thuiskomst, is in ieders belang. Een werkgever is verplicht om te zorgen voor een veilige werkplek, daarom staat dit onderwerp hoog op de agenda bij Timing en zorgen we op verschillende manieren ervoor dat onze intercedenten over de juiste kennis beschikken.

Maar het management kan nog zo betrokken zijn en duidelijke procedures bedenken en beleid maken, uiteindelijk staat of valt de veiligheid op de werkvloer met het daadwerkelijke gedrag van werknemers- jou- zelf en het toezicht daarop.

Je hebt zelf invloed op hoe veilig je werkt. Stel jezelf deze 3 handig te onthouden vragen om jouw werk en werkplek veiliger te maken:

 

De 3 W's voor een veilige werkplek en werkdag

1. Waar ben ik?

Betreft je locatie, omgeving, vluchtroutes. Zijn er bijvoorbeeld gemarkeerde looppaden i.v.m. passerende heftrucks of ander verkeer. Oriënteer je op je eerste werkdag goed waar je wel en niet mag lopen en waar de dichtstbijzijnde vluchtroutes zijn. Zeker bij grote en drukke locaties is dit noodzakelijk.

2. Wat heb ik aan?

Betreft beschermende kleding en accessoires. Check welke beschermende kleding je nodig hebt en zorg dat je deze op tijd hebt. Je kunt hiervoor altijd hulp vragen aan je contactpersoon op het werk. En draag die werkschoenen, helm, bril, jas etc. Ze zijn er niet voor niets.

3. Wat weet ik van wat ik moet en mag doen?

Betreft je kennis van de werkinstructies en veiligheidsprotocollen. Zorg ervoor dat je niet alleen weet wat je moet doen, maar ook hoe je jouw taken veilig moet doen. Ga niet zomaar wat doen op je eerste werkdag omdat je misschien bang bent om domme vragen te stellen. Iedereen zal alleen maar blij zijn dat je jouw werk serieus neemt en het goed wilt uitvoeren.


Hopelijk helpen deze drie W's je om jouw werk veilig uit te voeren. Dus: Let op je omgeving, draag dat niet zo charmante haarnetje en volg de werk- en veiligheidsinstructies.