Timing past beleid aan en verwijdert de termen laag- en hoogopgeleid
Uitzendbureau Timing schaart zich achter de oproep van schrijfster en columnist Marianne Zwagerman afgelopen week om te stoppen met de termen laag-en hoogopgeleid. De uitzendorganisatie met haar hoofdkantoor in Apeldoorn, gaat per direct deze termen vervangen voor de termen ‘praktisch en theoretisch’ opgeleid. Volgens Timing zijn de termen laag- en hoogopgeleid stigmatiserend en zorgen deze voor een onterecht negatief imago.
Afgelopen week zorgde schrijfster en columnist Marianne Zwagerman ervoor dat de discussie over de termen laag- en hoogopgeleid weer opnieuw op tafel kwam. Volgens Zwagerman worden mensen onbedoeld weggezet als laagopgeleid, terwijl het vakmensen zijn. Volgens haar zijn deze mensen praktisch opgeleid en is dat niet slechter dan theoretisch opgeleid zijn. Hiermee volgde Marianne Zwagerman het GroenLinks-kamerlid Lisa Westerveld. Zij startte vorig jaar de discussie door zich af te vragen of er niet voortaan gesproken kon worden over ‘mensen met een praktische opleiding’ en ‘mensen met een theoretische opleiding’.
Uitzendorganisatie Timing sluit zich nu bij de discussie aan en pakt de koe bij de horens. “Het bedrijfsleven heeft last van de stigmatisering. Voor het bedrijfsleven is het namelijk van groot belang dat de instroom van praktisch opgeleide mensen op peil blijft”, zegt commercieel directeur Paul Haarhuis. “Dat deze groep wordt weggezet als laagopgeleid, helpt daar niet bij.” We hebben deze mensen simpelweg keihard nodig. Ook MKB Nederland geeft aan dat het niet gaat om laag- of hoogopgeleid, maar om goed opgeleid, passend bij ieders eigen talenten en ambities.”
De uitzendorganisatie is al jaren bezig om de zogenoemde ‘doeners’ in de spotlight te zetten. Op die manier wil Timing meer aanzien creëren voor mensen met een uitvoerende baan. En dat geldt natuurlijk net zo voor bedrijven die doeners goed kunnen gebruiken. Haarhuis: “Ze worden door ons serieus genomen. Het wordt tijd dat ‘doe-werk’ meer waardering krijg. Doeners zijn juist heel belangrijk. “Ze zijn de ruggengraat van onze economie. Het zijn mensen die doen!”
Haarhuis stoort zich al langer aan de termen laag- en hoogopgeleid. “De discussie is vorig jaar gestart door GroenLinks-kamerlid Lisa Westerveld. Ik vond dat destijds al een zinvolle opmerking. Het past volledig bij onze organisatie. We hebben toen echter gewacht op een beslissing van OCW. Het is namelijk wel handig als we in Nederland dezelfde terminologie gebruiken. Het ministerie kijkt naar deze alternatieve termen, maar het duurt nu wel erg lang. Daarom nemen we de suggestie van het kamerlid, die afgelopen week gesteund werd door Marianne Zwagerman, nu gewoon over. We hopen dat andere bedrijven dit zullen gaan volgen.”
De terminologie gaat per direct bij Timing ingevoerd worden in uitingen met klanten en uitzendkrachten. “Het past goed in de propositie die wij altijd al gevoerd hebben. We willen immers het zogenoemde ‘doe-werk’ meer glans geven. Wij hebben veel aanpakkers aan het werk, die belangrijk werk verrichten. Het gaat om mensen die bijvoorbeeld werkzaam zijn als schoonmaker, inpakker, telefoniste, heftruckchauffeur, thuiszorgmedewerker of orderpicker.”