Tien tips om controle te houden op je energierekening

Image

Wist je dat gemiddeld 75 procent van ons gasverbruik opgaat aan de verwarming? Verder gebruiken we 17 procent van het gas voor het verwarmen van water en slechts 3 procent voor koken.

De ontwikkelingen op de energiemarkt volgen elkaar in rap tempo op en prijzen rijzen de pan uit. Besparen op je verbruik is daarmee belangrijker dan ooit, maar hoe doe je dat? We geven je tien tips:

1. Zet de verwarming later aan

Als je de hele dag thuis bent, geef dan niet direct in de ochtend een slinger aan de verwarming. Wacht op een zonnige dag even tot de zon jouw huis heeft gevonden. Het zal je verrassen hoeveel warmte de zon je woon- of slaapkamer ook in de herfst of winter kan geven. Als de zon een beetje haar best doet, is het zo 20 graden binnen. Geen zonnige dag? Verwarm dan alleen de kamers waarin je zit of werkt en sluit alle deuren in huis.

2. Zet de verwarming lager

Wist je dat de verwarming een graadje lager zetten harstikke goed is voor je immuunsysteem? Net als koud douchen. Je slaat dus twee vliegen in één klap. Beter voor de aarde en beter voor je gezondheid.

3. Douche korter en gebruik een douchespaarkop

Koop een leuke én effectieve douchetimer en houd bij hoe lang je onder de douche staat. Vijf minuten douchen is vaak al meer dan voldoende. Plaats ook een douchespaarkop, deze voegt lucht toe aan de waterstraal. Wist je dat 30 minuten douchen gemiddeld € 1,20 kost? En vijf minuten douchen slechts € 0,20? Maak daarnaast van een heerlijk bad weer iets bijzonders. Een bad vullen met heet water vraagt nogal wat van ons gasverbruik. En één keer per week genieten van een heerlijk bad is toch voldoende?

4. Zet de verwarming 's nachts niet helemaal uit en lucht je huis overdag

Het klinkt logisch om de verwarming ’s nachts helemaal uit te draaien. Toch gebruik je in de meeste gevallen minder gas wanneer je deze in de kleine uurtjes op 15 graden zet. Het kost dan minder energie om de volgende ochtend de boel weer warm te stoken. Frisse lucht van buiten verwarmt minder makkelijk dan lucht die al lang in huis hangt. Het is slim om dat luchten niet meteen in de ochtend, maar in de middag te doen. Dan is de temperatuur buiten iets hoger en zakt de temperatuur in huis minder door het luchten.

5. Maak je huis tochtvrij

Ga het gevecht aan met tocht in huis. Dikke gordijnen voor deuren, ramen en ook het trapgat kunnen een flink verschil maken. De opening naar de eerste verdieping in je huis dichtmaken met een gordijn of deur voorkomt dat veel warmte vanuit je woonkamer naar boven verdwijnt. Plaats tochtstrips in deuren en ramen en vergeet de tochtborstel voor de brievenbus niet.

6. Verwarm efficiënt met radiotorfolie en door te ontluchten

Plaats radiatorfolie achter je verwarming, er ontsnapt dan minder warmte naar buiten via de buitenmuur. En zorg dat je de radiatoren regelmatig ontlucht zodat deze goed warmte blijven afgeven.

7. Brand kaarsen op de plek waar je zit

Steek kaarsen aan in de hoek waar je ’s avonds gaat ontspannen voor meer warmte. Bijvoorbeeld op de salontafel bij de tv of aan de keukentafel. Door de kaarsen te kopen bij de kringloopwinkel doe je dat ook nog eens duurzaam én goedkoop.

8. Stel je cv-ketel slim in

Staat je cv-ketel goed afgesteld? Gebruik je bijvoorbeeld de ECO-stand? Als je die optie hebt, gebruik deze dan. Dit scheelt behoorlijk in de energiekosten. Het is sowieso belangrijk om je cv-ketel goed af te stemmen. Je kan hiermee al snel tussen de 20 en 40 procent minder energie verbruiken.

9. Was op lagere temperatuur en laat het drogen aan de lucht

Was je was niet warmer dan 40 graden. Hang vervolgens je was aan de waslijn in plaats van de droger te gebruiken. Wil je deze toch gebruiken? Zet de wasdroger dan op ECO-stand. Deze stand zit overigens ook op je vaatwasser.

10. Vervang gloeilampen voor LED-lampen

Wist je dat bij het vervangen van vijf lampen, je al € 20 per jaar kunt besparen?