Tekort aan operators succesvol aangepakt

Image

Al tijden ervaren grote producenten een schreeuwend tekort aan operators. Met stilstaande productielijnen tot gevolg. Vorige jaar startte Timing met bekende foodproducent Bolletje en opleider Litop een samenwerkingspilot. Flexkrachten van Timing die bij Bolletje werken, werden op locatie door Litop opgeleid tot operator. In de helft van de reguliere opleidingstijd, zonder inkomensverlies en mét erkend diploma/certificaat als resultaat. Een groot succes en win-win voor alle partijen. 

Na Bolletje zijn nog acht andere klanten van Timing met het opleidingstraject gestart. Allemaal productiebedrijven in de breedste zin van het woord, van Food tot aan procestechniek. Zo doen o.a. Vivera, Forbo Flooring Systems, Villeroy & Boch, glasspecialist Vandaglas en ook Europastry Central Europe mee. 

150 nieuwe operators  

Inmiddels, een jaar verder, zijn er circa 75 medewerkers geslaagd als operator. In 2023 wil Timing dit aantal verdubbelen. En dat in de helft van de reguliere opleidtijd mét erkend diploma (Operator A) of erkend mbo-certificaat (Basis Operator). De inhoud en vorm van de lesstof stemt opleider Litop volledig af op de processen en productieomgeving van de klant.  

Bert Verkade, teamleider Forbo: “Het succes van ons bedrijf ligt in de handen van onze medewerkers; zij zijn de sleutel. 

En de flexmedewerker?  

Die heeft in de helft van de tijd, zonder eigen kosten en inkomstenverlies een erkende opleiding tot Operator. Het lesprogramma voor flexkrachten wordt afgestemd met de werkgever en vindt plaats onder werktijd. Zo worden de lessen onder diensttijd gewoon doorbetaald en ervaren kandidaten geen inkomstenverlies.  

De opleiding kunnen flexkrachten ook in het Pools volgen, aangevuld met Nederlandse les ten behoeve van de communicatie en veiligheid op de werkvloer. Alles zo laagdrempelig mogelijk" geeft Ruben Smit, projectmanager L&D van Timing aan. “Zo heb je een proeve van bekwaamheid in plaats van een theoretische toets. Op deze manier kunnen de deelnemers aantonen dat ze de theorie in de praktijk kunnen toepassen.”  

Martha Krawczak, Timing flexkracht bij Vivera: “Ik vind het geweldig dat ik op locatie, onder werktijd deze opleiding kan volgen en ik kan doorgroeien binnen Vivera!” 

"Alles was goed geregeld. Deze opleiding heeft mij een diploma én een vaste baan opgeleverd. Door deze opleiding heb ik een veel beter beeld verkregen van mijn vak."

Dylan Dobber, Timing flexkracht bij Forbo

Melissa van Spanje, Timing flexkracht bij Europastry: “Ik zie deze opleiding en de tijd die ik er in heb gestoken als investering in mezelf en mijn toekomst. Nu ik de opleiding heb afgerond krijg ik namelijk meer afwisselende werkzaamheden en meer verantwoordelijkheid. Het certificaat is een mooie toevoeging aan mijn CV.” 

Opleiden als duurzame oplossing voor werknemerstekort

Met het opleiden van eigen medewerkers tot Operator blijkt dat niet alleen de eigen medewerker-pool versterkt wordt, het verbindt ook medewerkers aan de organisatie. Dit helpt bedrijven vandaag en in de toekomst om de productiecapaciteit volledig te benutten en uit te breiden.  

Dat onderschrijft Nicole Köbben, directeur HR Timing: “Onze ambitie is om de meest gewaardeerde regisseur van flexibele arbeid en payrolling in Nederland te zijn. Door te investeren in de ontwikkeling van onze flexkrachten, snijdt het mes aan twee kanten. We bieden onze flexkrachten (doorgroei)perspectief en omdat het opleidingsprogramma is afgestemd op de klant, vervullen we lastig in te vullen vacatures bij onze klanten. Dit zorgt niet alleen voor behoud van onze medewerkers, maar versterkt ook het employer brand van ons en die van onze klant. Dat helpt tegelijkertijd weer goed bij de werving van nieuwe flexkrachten.”