Social media recruitment

Image

Bijna iedereen heeft het en zit er meerdere keren per dag op: social media. Perfect dus om jouw vacature en bedrijf onder de aandacht te brengen. Hoe? Dat lees je hier.  

Social media recruitment is een bewezen manier om snel goede medewerkers te vinden is. Hierbij gebruik je social mediakanalen om kandidaten te werven. Via social media kun je een groot publiek bereiken, ook mensen die niet actief op zoek zijn naar een nieuwe baan. Deze groep is vaak moeilijk te bereiken via traditionele wervingskanalen, zoals vacaturesites. Social media is een ideale manier om deze groep te bereiken. Zo vergroot je het aantal potentiële kandidaten voor je vacature. 

Waarom is social media recruitment belangrijk? 

Social media recruitment biedt een aantal voordelen ten opzichte van traditionele wervingskanalen: 

 • Groter bereik: Social media heeft een enorm bereik. Je kunt je boodschap dus aan een groot publiek kenbaar maken.
 • Latent werkzoekenden: Social media is een ideale manier om latent werkzoekenden te bereiken. Deze groep is vaak moeilijk te bereiken via traditionele wervingskanalen.
 • Werkgeversmerk: Social media is een goede manier om je bedrijf neer te zetten als sterk werkgeversmerk. Je kunt bijvoorbeeld content delen over je bedrijfscultuur, je missie en je kernwaar 

Welke social mediakanalen zijn geschikt voor social media recruitment? 

De meest populaire social mediakanalen voor social media recruitment zijn LinkedIn, Instagram en Facebook.  

 • LinkedIn: LinkedIn is het meest geschikt om direct contact te leggen met potentiële kandidaten. Je kunt vacatures plaatsen, maar ook actief op zoek gaan naar kandidaten die matchen met jouw profiel.
 • Instagram: Instagram is een goed kanaal om je bedrijf neer te zetten als sterk werkgeversmerk. Je kunt bijvoorbeeld content delen over je bedrijfscultuur, je missie en je kernwaarden. Je kunt ook gebruik maken van Instagram Stories om je bedrijf meer persoonlijk te laten zien.
 • Facebook: Facebook is een goed kanaal om een groot publiek te bereiken. Je kunt bijvoorbeeld content delen over je vacatures, maar ook over andere onderwerpen die relevant zijn voor je doelgroep. 

Denk aan je bedrijf als werkgeversmerk. Recruiten via social media begint bij het bouwen van een goede employer branding en een sterk werkgeversmerk. Met andere woorden: wat laat jij zien op social media en wat straal je uit aan je potentiële kandidaten? Door goed na te denken over je socialmediastrategie speel je goed in op jouw doelgroep. Een employer brand opbouwen hoeft echt niet allemaal in één keer. Begin met een werkenbij-account voor mensen die geïnteresseerd zijn in werken bij jouw bedrijf. Voorbeelden genoeg. Lees meer over employer branding 

Werven via LinkedIn 

Via LinkedIn is het mogelijk om gericht te werven voor je vacature. Dit kun je op twee manieren doen:

1.  Via de zoekbalk 

Gebruik de geavanceerde zoekfunctie in de zoekbalk om potentiële kandidaten te vinden op basis van functietitel, locatie, onderwijsinstelling, bedrijfstak, taal, vorige werk en huidige werk.  

2. Met LinkedIn Recruiter  

Via deze tool is het mogelijk om geavanceerdere zoekfilters te gebruiken en je zoekopdracht uit te breiden. Ook kun je zien welke kandidaten openstaan voor nieuwe uitdagingen. Kom je een potentiële kandidaat tegen? Dan kun je deze opslaan in je kandidatenbestand of direct een mailtje sturen.

Kosten:  
Recruiter Lite: € 89,99 per maand  
Recruiter Corporate € 869 per maand

Vacatures verspreiden via LinkedIn  

Om vacatures gericht te verspreiden via LinkedIn is het handig om een bedrijfspagina aan te maken. Check? Dan kun je vervolgens op twee manieren een vacature onder de aandacht van jouw doelgroep(en) brengen.  

1. Gratis verspreiden via netwerk   

Plaats een post op je LinkedIn-bedrijfspagina met een aantrekkelijke tekst en bijpassende afbeelding. Veel vacatures worden via via gevuld. Dit heet referral recruitment. Zet dit in om de vacature gericht te delen. Vraag je medewerkers om de nieuwe post te liken en te delen. De kans is namelijk groot dat die ene geschikte kandidaat zich tussen het netwerk van jouw medewerkers bevindt.  

2. Betaald verspreiden via LinkedIn Jobs  

Wanneer je verder wilt kijken dan je huidige netwerk, kun je de vacature verspreiden via LinkedIn Jobs. Vul je vacature via deze tool zo compleet mogelijk in en LinkedIn zorgt ervoor dat geschikte kandidaten jouw vacature aanbevolen krijgen.  

Kosten:  
Per 1000 weergave: gemiddeld tussen de € 7 en € 10  
Per klik: gemiddeld tussen de € 2 en € 3,50 

Werven via Instagram 

Kandidaten bereiken via een werken bij pagina op Instragram 

Je bereik organisch (niet betaald) vergroten en tegelijkertijd bouwen aan een aantrekkelijk werkgevermerk kan door een Instagram bedrijven pagina aan te maken. Hier een stappenplan: 

1: Maak een apart bedrijfsaccount aan en zet je eigen werken-bij pagina daarmee op. Deze pagina gebruik je om je werkgeversmerk neer te zetten. Plaats foto’s en video’s die speciaal gemaakt zijn voor de doelgroep die jij wilt bereiken en die passen bij jouw bedrijf. 

2: Volg je medewerkers/collega’s 
Zoek op instagram je medewerkers op en volg hen. Door elkaar te volgen kun je elkaar taggen in foto’s en video’s van mooie, grappige momenten op de werkvloer.  Dat is goede content om op de bedrijfspagina te reposten. Wanneer anderen je taggen heb je extra aandacht voor je pagina en jouw bedrijf. Ook krijg je door medewerkers te volgen een goed beeld van wat zij interessant vinden om naast hun werk te doen. Gebruik dit als inspiratiebron voor de content op de pagina (of daarbuiten natuurlijk). 

3: Creëer passende content  
Mensen maken op Instagram over het algemeen sneller connecties met personen dan bedrijven. Een goed Instagram-bedrijfsaccount moet levend voelen. Laat zien hoe de werksfeer op kantoor is, wie de personen zijn die er werken en welke waardes jullie in het bedrijf hebben. Zorg er wel voor dat je content authentiek en geloofwaardig is en realistische verwachtingen schept. Nieuwe medewerkers wiens beeld van de organisatie klopt met de werkelijkheid, blijven langer hangen en zijn gemotiveerder.  

Content tips: 

1: Vraag collega’s om de pagina te vullen met content. Zo blijft het authentiek en oprecht;  
2: Denk na over leuke terugkerende contentformats, zoals ‘een dag in het leven van een (functie)’, ‘mijn werkplek’, ‘dress-up thursday’, ‘take-over tuesday’.  
3: Zet (nieuwe) collega’s in het zonnetje! Stel ze voor met een korte introductie en leuke foto. Zo weten potentiële kandidaten gelijk wie hun nieuwe collega’s zijn.  
4: Laat jullie unique selling points zien! Dus welke onderwerpen echt bij jouw bedrijf passen, of welke unieke functies er nog openstaan. 
5: Gebruik stories voor de interactie met je volgers. Plaats een leuke quiz, stel vragen of plaats polls. 

Let op: Waar LinkedIn al een werk-gerelateerd kanaal is, is Instagram dat niet. Insta wordt vooral gebruikt voor entertainment en is geen jobboard. Houd daar rekening mee. Plaats af en toe een vacature-post en zorg dat deze creatief en origineel is zodat het past bij dit kanaal en de behoefte van de instgramgebruikers. 

6: Bouw aan je volgersaantal  

Wanneer je werken-bij pagina is opgezet en wat vulling heeft, is het tijd om dit met anderen te delen. Dit doe je door andere Instagram-accounts te volgen Ook kun je om onder de aandacht te komen leuke reacties plaatsen onder de foto’s. Zo breid je de zichtbaarheid van je account uit en kun je jullie bereik vergroten. Hoe hoger je bereik (je volgersaantal) hoer groter de kans op nieuwe kandidaten. 

Vacatures adverteren op Instagram  

Wil je snel nieuwe kandidaten bereiken via Instagram? Maak dan gebruik van de advertentie-optie. Zorg dat het beeld van je advertentie er aantrekkelijk uitziet. Stel vervolgens je eigen doelgroep samen door te selecteren op leeftijd, interesses of bijvoorbeeld locatie.   

Kosten:
Per 1000 weergaven: tussen € 1,15 en € 6,50 
Per klik: tussen € 0,08 en € 2,50 

Werven via Facebook 

Kandidaten bereiken via een eigen Facebook-pagina 

1: Maak een apart bedrijfsaccount 

Met een zakelijke Facebook-pagina weten potentiële kandidaten gelijk wie je bent en waar je zit.  

2: Schrijf een goede vacaturetekst  
Zorg voor een duidelijke functietitel, beschrijf hoe werken bij jouw bedrijf eruit ziet en wat de voordelen zijn. Het is een informeel platform, schrijf dus niet te formeel, maak het juist persoonlijk en schuw emoji’s niet, die maken het juist wt aantrekkelijker. 

3: Deel je vacature op Facebook 

Let op: Zet geen PDF’s in je vacaturepost. Posts met meer dan 20% tekst worden minder vaak vertoond. Denk aan een link naar je website. Linkjes doen het goed op Facebook. Bij linkjes haalt Facebook automatisch ook een titel en afbeelding van je website op. 

Werven via Facebook Jobboard 

Je kunt een een speciale vacaturepagina, een soort jobboard, aanmaken op jouw Facebook bedrijfspagina. 

Wanneer je een vacature-post aanmaakt wordt er automatisch een vacaturetab op je pagina bijgemaakt. Paginabezoekers kunnen zo alle openstaande vacatures snel inzien én direct solliciteren. Zo doe je dat: 

1. Klik op de 3 bolletjes rechtsonder als je een post schrijft. 
2. Klik op ‘publiceer een vacature’. 
3. Schrijf alle gevraagde informatie over je vacature en klik op ‘publiceer’. 
4. Deel vervolgens de vacature in de groepen waar jouw doelgroep goed vertegenwoordigd is voor meer zichtbaarheid en bereik. 

Je vacature staat nu  vast onder het vacaturetabblad op je pagina, zo kun je hem blijven delen. 

Tip: vraag medewerkers deze post te delen, dat werkt goed!  

Vacatures adverteren op Facebook 

Wil je nog sneller sollicitaties binnenhalen op die ene vacature? Dan kun je op Facebook ook goed adverteren. Bedenk welke doelgroep je wilt aanspreken met je advertentie. Schrijf een goede wervende tekst. Zoek een mooi beeld uit en klaar. 

Kosten:  
Per 1000 weergaven: gemiddeld € 5,00 
Per klik: gemiddeld € 0,70 

 • Algemene tips: 
  Vraag medewerkers vacatures op hun socials te delen. Lever bijvoorbeeld een kant-en-klare tekst en afbeelding aan, zo verklein je de moeite voor hen en bepaal je zelf (en heb je controle over) de toon en inhoud van het bericht.
 • Plaats je vacatures ook in (afgeschermde) groepen op social media.
 • Dit zijn de beste dagen om te posten: Beste dagen om te posten op LinkedIn: dinsdag, woensdag, donderdag. Op Instagram zijn dit: woensdag, donderdag & vrijdag. En op Facebook is dit woensdag.
 • Bewegend beeld werkt goed, trekt meer aandacht dan een stilstaande afbeelding. 
  Gebruik hashtags om je bereik te vergroten.