Jong vs oud: de risico’s en de kansen

Image

Een twintigjarige werknemer samen met een werknemer met 30 jaar ervaring. Klinkt perfect toch?! Jong en energiek, maar ook weerbaar en ervaren. Tel daarbij op een efficiënte manier van werken en we hebben de sterkste eigenschappen van zowel jong als oud gedefinieerd. Toch behoren beide generaties tot de meest kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt en vaak moeten hun contracten het als eerst ontzien. Hoe creëert u een werkomgeving waarin jong en oud, beiden met hun eigen karakteristieken, succesvol met elkaar kunnen samenwerken?

In 2019 is de helft van de volwassen bevolking 50-plusser, volgens het CBS. Er is sprake van vergrijzing. Tegelijkertijd doet de XYZ generatie zijn intrede. Jonge, energieke werknemers die zich graag willen bewijzen.

Jong en oud lijken meer op elkaar dan vaak wordt gedacht

Hoewel op internet veel te lezen valt over de mate waarin de Millennial (jong) en de Babyboomer (oud) van elkaar verschillen, blijkt dat in de praktijk mee te vallen. Ze werken graag met elkaar samen! Beide generaties hebben de neiging zich af te zetten tegen de gevestigde orde. Babyboomers worden ook wel de Protestgeneratie genoemd, omdat ze zich afzetten tegen de Stille Generatie voor hen. Millennials pleiten voor zelfontplooiing. De overeenkomst is dat alle twee de generaties zich juist willen ontwikkelen. Ook streven ze beide naar innovatie.

Wat maakt de jonge en oudere werknemer kwetsbaar?

Er is een aantal factoren dat zowel oudere als jongere werknemers kwetsbaarder maakt. Voor hunzelf maar ook voor u als werkgever. Risico’s die u graag wilt mijden zijn:

  • Jong talent dat snel opstapt of kopje onder gaat;
  • Kennis die verloren gaat uit het bedrijf (wanneer de oudere werknemer met pensioen gaat);
  • Werknemers die zich niet gewaardeerd voelen;
  • Werknemers die beperkt inzetbaar zijn (met het oog op fysieke arbeid, of niet mee kunnen komen met digitalisering).

Wat als de krachten worden gebundeld?

Zet u jong en oud bij elkaar, dan kan dit leiden tot fantastische resultaten. Waar het bij de jongere werknemer misschien nog aan ervaring ontbreekt, kan de oudere werknemer dit gat opvullen door te fungeren als mentor. Zo blijft kennis beter in de organisatie behouden. Bovendien leidt dit tot een cumulatieve stijging in kennis en een razendsnelle zelfontplooiing voor de jongere werknemer.

Andersom is de jonge werknemer opgegroeid met de digitale wereld en robotisering en kan op dit vlak de oudere werknemer op sleeptouw nemen. Op ander vlak kan de jongere werknemer de fysiek zwaardere klussen uit handen nemen, waardoor de oudere werknemer wordt ontzien. Doordat de zwaktes worden beperkt en de sterktes worden gecombineerd, leidt dit tot een hogere mate van erkenning en zelfontplooiing en dit beperkt ziekteverzuim.

Hoe gaat het er in uw organisatie aan toe?

Hoe verhoudt het aantal jonge werknemers ten opzichte van het aantal oudere werknemers zich in uw organisatie? Haalt u het optimale uit uw capaciteit, of liggen hier nog kansen? Neem in het laatste geval contact met ons op voor het maken van een afspraak. Dan kunnen we samen kijken naar eventuele oplossingen.