Iedereen verdient een kans op werk

Image

Vandaag is het Wereldvluchtelingendag. Een dag om begrip voor vluchtelingen aan te kaarten en diens bijdragen te vieren. Timing staat hier graag bij stil. Voor veel nieuwkomers is een baan het laatste puzzelstuk dat bijdraagt aan een volwaardig bestaan hier in Nederland. Gelukkig kunnen wij hier een steentje aan bijdragen, iedereen verdient een kans om te werken. Onze intercedent Linda Opijnen deelt hierover graag het verhaal van Lolo. 

Toen Lolo naar Nederland kwam, was haar man al ongeveer twee jaar in Nederland. Het was voor haar een moeilijke keuze om het verleden achter zich te laten en een nieuw leven op te bouwen in een relatief onbekend land. Ook de reis was spannend; Lolo reisde helemaal alleen door Syrië en langs gevaarlijke plekken. In februari 2017 kwam ze aan in Nederland. Nog in datzelfde jaar startte ze met school om de Nederlandse taal onder de knie te krijgen. 

De beste plek om de taal te leren

Linda en Lolo kennen elkaar door hun gezamenlijke vriendengroep. Zo wist Linda dat Lolo na de geboorte van haar dochter graag weer wilde werken. Haar wens: een administratieve functie, zoals ze ook in Syrië had. Toen Linda bij Timing een wervingsvraag van Brocacef kreeg voor een administratieve vacature, moest ze gelijk aan Lolo denken. Ondanks de mooie kans, twijfelde Lolo toch eerst even. Ze wilde namelijk ook graag haar staatsexamen Nederlands B2 halen. Het advies van haar leraar was doorslaggevend: de werkvloer was de beste plek om de taal te leren.

Al moest ze er voor betalen

Sinds 23 december 2019 werkt Lolo bij Brocacef Healthcare Services in Amersfoort. Ze vond haar draai daar direct. Ze pakt het werk snel op en heeft in sneltreinvaart de Nederlandse taal onder de knie gekregen. Door de kosten van de kinderopvang houdt ze niet veel geld over, maar dat vindt ze geen probleem. Linda vertelt: ‘Ze heeft mij uitgelegd dat ze zelfs zou doorwerken als ze er geld voor moest betalen. Dat hoeft gelukkig niet. Ik vind het geweldig om haar zo te zien groeien en vind het knap hoe ze het allemaal doet.’

Met heel ons hart

Linda is verantwoordelijk voor opdrachtgevers in Amersfoort en omgeving. Ze geeft aan: ‘In ons klantenteam hebben wij meerdere mensen werken die vanuit o.a. Syrië, Irak en Eritrea naar Nederland zijn gekomen. Juist vanuit de maatschappelijke functie die wij als uitzendbureau hebben, is het mooi om ook deze mensen te helpen bij het vinden van een baann. Wij doen het gelukkig ontzettend graag en met heel ons hart.’