Gezond en vitaal aan het werk: zo doe je dat!

Image

Bewegen is goed voor iedereen. Voldoende beweging speelt een belangrijke rol bij jouw gezondheid. Timing heeft veel leuke vacatures waarbij stilzitten niet aan de orde is. Maar niet altijd is de balans van voldoende beweging makkelijk te vinden. Bovendien zijn er meer factoren die meespelen bij goed in je vel zitten en gezond bezig zijn. Hoe zorg je ervoor dat je jouw werkdag vitaal begint, en eindigt?

Om je vitaal en fit te voelen is naast lichaamsbeweging ook frisse lucht erg belangrijk. Heb je een baan in de buitenlucht, dan hoef je je hierover geen zorgen te maken tijdens een werkdag. En dat is heerlijk, want door veel in de buitenlucht te zijn maakt je lichaam meer vitamine D aan. Je immuunsysteem wordt op deze manier beter wat betekent dat je minder snel verkouden bent en je er meer energie van krijgt.

Maar wat kun je daar aan doen als jouw werk zich vooral binnen afspeelt? Een aantal tips:

Tip 1. 

Stap tijdens je koffiebreak of lunchpauze naar buiten. Haal even die frisse neus! Het mooiste is natuurlijk als je dit kunt combineren met een kleine wandeling, zeker als je een kantoorbaan hebt. Op deze manier combineer je het nemen van een frisse neus met bewegen.

Tip 2.

Het gezelligste is als je de break in de buitenlucht niet alleen heeft te doen. Motiveer je collega’s om mee te gaan. Terwijl je de buitenlucht opzoekt, heb je meteen tijd om even gezellig met elkaar bij te praten, je zinnen te verzetten om  in de middag weer met vernieuwde energie aan de slag te kunnen.

Tip 3.

Als de afstand naar je werk per fiets af te leggen is, dan is dat een overweging waard! Het is heerlijk om met een fris gezicht je werkdag te starten. En hoe lekker is het, om tijdens de rit naar huis de werkdag van je af te fietsen.

Tip 4.

Zorg voor voldoende beweging op de werkvloer, waarbij je wel moet waken voor overbelasting. Zorg er dus voor dat je niet een hele dag exact dezelfde beweging uitvoert, verkeerde houdingen aanneemt of te vaak te zware dingen tilt. Neem daarom met regelmaat de tijd voor een toiletbezoek, doe een paar stretchoefeningen of haal een bak koffie. Puur om het lichaam even rust te gunnen. En op deze manier zorg je voor extra beweging tijdens een werkdag.

Tip 5.

Stretchoefeningen en een klein loopje naar de koffiehoek zijn ook aan te raden als je juist de hele dag stil zit. Ook langdurig computerwerk kan namelijk leiden tot overbelasting en verkeerde werkhoudingen. Dus wees ook dan alert op voldoende afwisseling.

Als jij een goed idee hebt om de situatie op en rond de werkvloer te verbeteren, maak dat dan bespreekbaar met je leidinggevende of werkgever. Niet alleen jijzelf bent er gebaat bij als je je werk goed uit kunt voeren. Het is natuurlijk ook in het voordeel van je werkgever. Het is dus belangrijkst om erover te praten met elkaar!