Geldzorgen bespreken is juist nodig als werkgever
Één op de drie huishoudens in Nederland heeft moeite om maandelijks rond te komen. Geldzorgen kunnen mentaal een zware last zijn. Het zorgt voor stress, concentratieverlies en uiteindelijk ziekteverzuim. Geldzorgen zijn niet alleen het ‘probleem’ van medewerkers zelf. Ook werkgevers ervaren concrete gevolgen van geldzorgen van hun medewerkers.
Zo heeft 46% van de werkgevers te maken met loonbeslagen. En blijkt uit onderzoek dat medewerkers met geldzorgen in een jaar gemiddeld zeven dagen méér ziek zijn, zij 20% minder productief werken doordat ze sneller afgeleid zijn door geldstress en dat men pas na ongeveer vijf jaar hulp zoekt, bij een schuld van circa 40.000 euro.
Werkgevers kunnen een belangrijke bijdrage leveren
Je kunt als werkgever een belangrijke bijdrage leveren in het voorkomen en oplossen van geldzorgen. Door signalen te herkennen, het gesprek aan te gaan en door te verwijzen naar hulp*. “Het bespreken van geldzorgen ligt gevoelig, zeker in arbeidsrelaties. Vanwege de onderlinge afhankelijkheid is het juist wel heel belangrijk om het onderwerp bespreekbaar te maken”, geeft Sandra de Haan aan. Sandra is adviseur duurzame inzetbaarheid bij Timing. “In de praktijk merken we dat het voor werkgevers een moeilijk onderwerp is om aan te snijden. Daarom houden we webinars voor werkgevers over dit onderwerp.”
Werk is hét middel om uit armoede te komen
Jeanine Welner, MVO-ambassadeur voor leefbaar inkomen bij Timing: “Het is vaak niet zichtbaar dat mensen hun huur niet meer kunnen betalen of kinderen zonder ontbijt de deur uit moeten. Maar dat gebeurt helaas wel en dat gaat me echt aan het hart. Ik ben ervan overtuigd dat wij met zijn allen hier écht een verschil kunnen maken. Werk is hét middel om uit armoede te komen. Van alle volwassenen in armoede heeft een derde betaald werk als belangrijkste inkomensbron. En juist hier kunnen wij binnen Timing écht iets betekenen. Door iedereen kansen te geven en te zorgen dat mensen de uren werken die ze willen en kunnen werken bijvoorbeeld.”
Webinars voor werkgevers
In het webinar ‘Schuldenproblematiek: geldzorgen herkennen en hulp bieden’ behandelen Viviën Scholz, Adviseur duurzame inzetbaarheid en Joost Fijma, Key Accountmanager samen vragen van werkgevers als: hoe herken je geldzorgen? welke signalen zijn er? hoe ga je het gesprek aan? welke hulp kun je aanbieden? En: wat moet je vooral niet doen als werkgever? Het eerstvolgende webinar is op 30 maart 2023 om 11 uur. Meld je hier aan voor het webinar.
*Nu al iets doen? Verwijs medewerkers proactief naar de website Geldfit.nl. De website is een initiatief van de Nederlandse Schuldhulproute. Het biedt op een eenvoudige, laagdrempelige manier hulp via een anonieme test die advies geeft en indien nodig direct doorverwijst naar passende lokale hulp.