Coaching en begeleiding van werknemers met een arbeidsbeperking, maak kennis met Judith en Gijs

Image

Judith Slagter werkt al vijftien jaar als Intercedent bij Timing. Sinds tweeënhalf jaar werkt ze voornamelijk met kandidaten met een afstand tot de arbeidsmarkt. Om deze doelgroep beter te kunnen begeleiden volgde ze een ‘Harrie training’, een trainingsvorm dat geïnitieerd wordt door CNV Jongeren. Eén van de mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die Judith begeleidt is Gijs Bosch. Gijs heeft een lichamelijke beperking, dit bemoeilijkte voor hem het vinden van de juiste baan.

""Harrie training, de term Harrie is een afkorting en staat voor een aantal kwaliteiten waarover een goede coach moet beschikken, namelijk: Hulpvaardig, Alert, Realistisch, Rustig, Instruerend en Eerlijk.""

Sinds zijn geboorte is Gijs lichamelijk beperkt waardoor hij het grootste gedeelte van de dag in een rolstoel zit omdat hij slechts kleine stukjes kan lopen. Ook heeft hij een kleine visuele beperking. “Gijs is iemand die goed weet wat hij wil en zich niet achter zijn beperking verschuilt. Hij ging zelf actief op zoek naar een baan en kwam zo bij Timing terecht. Hij solliciteerde op een Wajong functie bij Ruma, één van onze klanten in Hoogeveen”, vertelt Judith.

 

De juiste mentaliteit

Voordat Gijs in contact kwam met Judith had hij zelf al flink wat inspanningen verricht om een baan te vinden, helaas zonder succes. Na zijn middelbare school periode nam Gijs deel aan een leerwerktraject met baangarantie. Ondanks deze garantie leverde deze periode Gijs geen baan op, tot zijn grote frustratie: “Ik wilde graag werkervaring opdoen, maar het bleek lastig om een stageplaats te vinden. Ik had op dat moment ook veel contact met het UWV, maar ook dat mondde in niets uit. Ik bleef zoeken totdat ik uiteindelijk de vacature via Timing voorbij zag komen. Judith nodigde me uit voor een gesprek en het klikte eigenlijk direct goed!” Dat beaamt ook Judith: “Gijs wilde zo graag! Deze mentaliteit liet hij ook bij mijn klant zien toen hij daar op gesprek ging, wat hem een baan opleverde.”

 Aan de slag!

Voordat Gijs bij Ruma startte, bezocht hij eerst samen met Judith zijn toekomstige werkplek om te bepalen of dit werkbaar voor hem zou zijn. Vervolgens startte hij met een proefplaatsing van twee maanden. Inmiddels is Gijs al bijna anderhalf jaar aan het werk bij Ruma. “Ik zit bij de wikkelmachine, waarmee ik wikkels op rolletjes rol. Speciaal voor mij hebben ze de werkplek aangepast zodat het voor mij goed werkbaar is!”

 

Coaching

“Vooral in de opstartperiode ben ik veel bij Ruma op de vloer geweest. In het begin was ik dagelijks bij de opstart aanwezig om Gijs te begeleiden. Toen Gijs de werkzaamheden wat meer onder de knie kreeg, was ik eens per week op de vloer en hadden we regelmatig contact. Nu ben ik eens per twee weken bij de opstart”, vertelt Judith. Ze is nauw betrokken bij de voortgang en ontwikkeling van Gijs. “Hij kan voor alles bij me terecht. In het begin hadden we vooral contact over praktische zaken, nu hebben we bijvoorbeeld contact over regelingen met het UWV en hebben we samen de aanvraag voor een opleiding ingediend.” Gijs ziet de functie die hij bij Ruma bekleedt vooral als een opstap om actief te zijn op de arbeidsmarkt. “Ik ben dankbaar dat Ruma en Timing mij deze kans hebben geboden, maar het is niet mijn droombaan. Voor mij is het wat te eenzijdig, daarom volg ik nu ook een administratieve opleiding. Daar wil ik in de toekomst meer mee gaan doen”, licht Gijs toe.

""Vanaf het eerste moment klikte het al goed met Judith. Ze luistert naar me, is geduldig en begrijpt goed wat ik wel en niet kan. Daarnaast ondersteunt ze me bij van alles! De samenwerking met haar ervaar ik als ontzettend prettig, ik heb veel aan haar.""