Chauffeur C opleiding zet bedrijven op voorsprong!

Image

Wanneer het transport van grond- , afvalstoffen of het eindproduct  niet goed geregeld is vallen veel bedrijven letterlijk stil. De transportsector speelt dan ook een cruciale rol in onze maatschappij. Met in de hoofdrol de chauffeurs. Zij zijn dé sleutelfiguren van deze sector. Ze zorgen ervoor dat goederen efficiënt en veilig van de ene naar de andere plek worden gebracht. Uit de meest recente sectormonitor blijkt echter dat het aantal vacatures voor vrachtwagenchauffeurs hoog blijft. Timing speelt hierop in met een chauffeur C opleiding waarbij beladers binnen drie maanden het groot rijbewijs halen.

 

Tekort aan chauffeurs loopt op 

De sectormonitor laat zien dat het aantal vacatures voor vrachtwagenchauffeurs blijft oplopen. Eind februari van dit jaar stond de teller op bijna 14.400 vacatures. Dit waren er vorig jaar nog ruim 11.900. Een stijging van ruim 20%. Ook een nieuw IRU-rapport (red. world road transport organisation) laat zien dat de tekorten aan vrachtwagen-, bus- en touringcarchauffeurs in Europa uit de hand lopen. De oorzaak van het oplopende tekort is een combinatie van een toenemende vraag naar vervoer, een vergrijzende chauffeurspopulatie en een krappe arbeidsmarkt. De IRU verwacht dat de onvervulde vacatures van vrachtwagenchauffeurs verdrievoudigen, tot meer dan 60 procent in 2026.

 

Nu schakelen

De cijfers liegen er niet om. Het is nu tijd om te schakelen. Timing speelt hierop in door chauffeur C-opleidingen aan te bieden aan flexkrachten. Deze opleiding maakt onderdeel uit van ons uitgebreide opleidingsprogramma. Met als rode draad in dit aanbod: relevant én laagdrempelig. Relevant voor de uitvoerende branche, laagdrempelig voor onze flexkrachten. Met als grote voordeel voor bedrijven dat je zo goede medewerkers aan je bedrijf bindt. Zonder dat dit je heel veel tijd en energie kost.

Timing begeleidt de flexkrachten en ontzorgt in het hele opleidingstraject. We zorgen voor goed opgeleide flexkrachten die door kunnen groeien naar een vaste positie. En dat is makkelijker dan zelf op zoek gaan naar kandidaten om de vacature te vervullen. 

 

Binnen drie maanden van belader naar chauffeur

Dat het opleiden van beladers tot chauffeur succesvol is ervaart ook Renewi. Hier zijn via Timing inmiddels zeven beladers opgeleid tot chauffeur.

Marieke Meek, Senior Klantmanager bij Timing licht toe: “In sommige regio’s is en blijft het lastig om goede chauffeurs te vinden, waardoor bedrijven moeite hebben om de piekmomenten -met name rondom de zomervakantie- goed op te vangen. Aan de andere kant hebben wij goede beladers die graag willen doorgroeien naar chauffeur. We hebben hier nu een goed opleidingsinstituut voor gevonden. De opleiding begint met een rij-test waarin gekeken wordt naar het niveau en de behoefte van de kandidaat. Deze is erop gericht dat een belader binnen drie maanden het groot rijbewijs kan halen. Na de zomervakantie gaan we opnieuw kijken welke beladers we dan willen opleiden tot chauffeur. Hiermee geven wij onze flexkrachten meer toekomstperspectief, tegelijkertijd draagt het bij aan het vervullen van openstaande vacatures bij onze klanten. Zo zorgen we ervoor dat werk voor iedereen werkt.” 

Dat dit ook voor Renewi werkt, bevestigt Sven Meijerink. Hij is één van de chauffeurs die drie weken na het behalen van het groot rijbewijs met een vast contract aan de slag is gegaan bij Renewi. “Timing heeft mij opgeleid tot vrachtwagenchauffeur. Nu doe ik iedere dag wat ik het mooiste vind: zoveel mogelijk zware vrachten vervoeren. Prachtig!”. 

 

"Nu doe ik iedere dag wat ik het mooiste vind: zoveel mogelijk zware vrachten vervoeren." - Sven

 

Meer weten?

Wil je meer weten over deze opleidingsroute en wat hierbij komt kijken of ben je benieuwd welk opleidingsaanbod we aanbieden voor jouw sector? Laat het ons weten! We bespreken graag de wensen en en mogelijkheden.