ANWB en Timing spelen in op huidige arbeidsmarkt
De huidige arbeidsmarkt vraag om creativiteit en flexibiliteit van bedrijven. Behoud van goede medewerkers is een uitdaging en het aantrekken van nieuwe gekwalificeerde werknemers blijkt lastig. Toch zijn er genoeg bedrijven die juist in deze uitdagende arbeidsmarkt goed weten te anticiperen op de huidige omstandigheden. Een mooi voorbeeld is de ANWB. Waar Timing al ruim 8 jaar mee samenwerkt en flexkrachten levert voor verschillende functies zoals callcenter-, winkel- en administratief medewerkers.
De uitdaging
Timing werft jaarlijks richting de zomerpiek iedere twee weken een klas vol callcentermedewerkers voor de afdeling Alarmcentrale van ANWB. “We merkten al snel dat de reguliere werving in de huidige arbeidsmarkt niet voldoende was om de openstaande vacatures bij de ANWB te vervullen. Het werd steeds moeilijker om de klassen gevuld te krijgen met kwalitatief goede kandidaten die aan de criteria van ANWB voldeden.”, aldus Ferry Moerman, Key Accountmanager bij Timing.
Zo waren bijvoorbeeld de beschikbaarheidscriteria redelijk strikt. Van medewerkers werd een beschikbaarheid van minimaal 24 uur per week gevraagd, thuiswerken was slechts beperkt mogelijk en ook de woon-werkreisafstand moest minimaal zijn. Dit zorgde voor een uitdagende concurrentiepositie op vergelijkbare profielen, zoals bij de GGD. “Bij GGD is thuiswerken standaard, kunnen medewerkers zelf hun aantal werkzame uren kiezen en ligt het uurloon ook nog eens hoger. Dit maakte de werving voor kandidaten voor ANWB naast de krapte op de arbeidsmarkt extra uitdagend,” aldus Ferry Moerman.
De aanpak
Met de toename van het aantal openstaande vacatures zijn Timing en ANWB samen gaan kijken naar mogelijke kansen in de huidige arbeidsmarkt. [NAAM], [FUNCTIE] bij ANWB: “Het is prettig om vanuit samenwerking en partnership te kijken naar de mogelijkheden die er zijn om voldoende gekwalificeerd personeel te werven, ondanks de uitdagende arbeidsmarktsituatie. Uiteindelijk hebben we aan meerdere knoppen tegelijkertijd gedraaid. Zo hebben we de woon-werkreisafstand vergroot én een betere balans gecreëerd tussen thuis- en op kantoor werken.” Moerman vult aan: “Ook werden de kaders ten aanzien van beschikbaarheid en minimale werkduur meer losgelaten. Zo was de ANWB in staat naast vaste krachten ook vakantiekrachten in te zetten. Verder zijn de salarissen onder de loep genomen en is er zelfs een startersbonus toegevoegd aan het pakket. Hierdoor werd de pool met potentieel geschikte flexkrachten opeens groter en waren we nog beter in staat om een goede match te creëren.”
Het resultaat
Door de nieuwe werkcriteria konden wij vanuit Timing beter selecteren en matchen op wederzijdse behoeftes van zowel de flexkracht als ANWB. En daarmee dus een goede invulling geven aan de ambitie om meest gewaardeerde flexregisseur van Nederland te zijn. Voor medewerkers heeft dit kansen gecreëerd. Zij hebben perspectief gekregen op een functie die voorheen niet binnen handbereik was door de eerder gestelde werkcriteria. En nog belangrijker, ze hebben de mogelijkheid het gewenste aantal uren (thuis)werken dat past bij hun eigen beschikbaarheid en daarmee privésituatie. [NAAM] sluit af: “Door flexibiliteit en aanpassingen in ons eigen wensen- en eisenpakket, staan wij deze zomer klaar voor onze leden en kunnen wij ze met voldoende, gekwalificeerde medewerkers op een goede en persoonlijke manier helpen.”