6 tips om Blue Monday te overleven

Image

Voel je je vandaag wat anders dan andere dagen? Logisch, het is namelijk Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar. De Britse psycholoog Cliff Arnall ontwikkelde 15 jaar geleden een formule waaruit bleek dat de derde maandag van januari de dag is waarop mensen zich het meest down voelen. Hoe overleef je deze Blue Monday? Wij geven je 6 tips om de dag door te komen!

Tip 1. Zet je voornemens door

Volgens Cliff Arnall zijn veel mensen op Blue Monday wat depri omdat dit de dag is dat zij zich realiseren dat hun goede voornemens toch niet echt lukken. Maar niet getreurd, 2020 is nog maar net begonnen! Dus je hebt nog alle tijd om met die goede voornemens aan de slag te gaan. Je hebt dit jaar zelfs een extra dag, want 2020 is een schrikkeljaar. Pak de draad snel weer op! Want wie zegt dat je perse in januari moet beginnen met je goede voornemens?

Tip 2. Altijd blijven lachen

Lachen is het beste medicijn tegen stress. Van lachen word je namelijk vrolijk. Als je grappige filmpjes gaat kijken op YouTube, kom je deze dag ongetwijfeld een stuk makkelijker door. Overigens blijkt uit onderzoek dat je van nep lachen, echt gaat lachen. Probeer maar eens.

Tip 3. Boek je zomervakantie

Een andere reden dat mensen op deze dag in een dipje zitten, is volgens psycholoog Arnall het feit dat het nog zo lang duurt voordat het weer vakantie is. Daarom is Blue Monday de perfecte dag om je vakantie te boeken. Ga snel op zoek naar een leuke vakantiebestemming, zodat je vandaag en de komende maanden iets leuks hebt om naar uit te kijken.

Tip 4. Ga lekker sporten

Je lichaam maakt stresshormonen aan op deprimerende dagen, maar door te sporten kun je jezelf opvrolijken. Door te bewegen maakt je lichaam geluksstofjes aan, die de stresshormonen afbreken. Sporten op de meest deprimerende dag van het jaar is dus geen slecht idee! Je hoeft helemaal niet naar de sportschool te gaan, want een half uur wandelen is bijvoobeeld ook prima. Zolang je maar beweegt!

Tip 5. Geef complimenten

Niet alleen jij hebt last van deprimaandag, dus denk ook eens aan de mensen om je heen. Geef daarom eens een complimentje aan je collega. Als je vandaag extra veel complimenten aan anderen geeft, zul je ook complimenten terugkrijgen. Een mooie win-winsituatie dus, want jij vrolijkt niet alleen je collega’s op, maar zij jou ook! Waar wacht je nog op?

Tip 6. Ga wat eerder naar bed

Te weinig slaap heeft grote invloed op je humeur. Een gemiddeld persoon heeft 7,5 uur slaap nodig, maar lang niet iedereen ligt zo lang op één oor. Probeer het eens en ga vanavond lekker vroeg naar bed. De meest deprimerende dag van het jaar is dan niet alleen sneller voorbij, je voelt je morgen door die paar extra uurtjes slaap veel beter. Met deze tip is het morgen Happy Tuesday!