40 mensen met arbeidsbeperking vinden werk dankzij samenwerking Timing, wehkamp en Larcom

Image

Bijna 40 mensen met een lichte tot relatief zware arbeidsbeperking zijn sinds een aantal maanden succesvol aan het werk voor wehkamp dankzij een hechte samenwerking tussen het online warenhuis, Timing uitzendteam en Larcom, een sociale werkvoorziening in Overijssel. Onder regie van Timing verricht de groep voorbereidende werkzaamheden voor het distributiecentrum van wehkamp in Zwolle. De 40 mensen zijn onder begeleiding in fasen ingestroomd. De laatste groep is sinds eind mei aan de slag. Er zijn nog relatief weinig voorbeelden van geslaagde samenwerkingen tussen bedrijven en sociale werkplaatsen bij het uitvoeren van de banenafspraak om voor 2026 125.000 mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te helpen.

Sociale werkvoorziening 
onmisbaar bij succesvolle integratie

Tijdens de officiële opening van de Timinghal in Dedemsvaart op donderdag 14 juli, staat de succesvolle samenwerking tussen Larcom, Timing en wehkamp als onderwerp centraal.

De 40 medewerkers met een arbeidsbeperking blijven in dienst van Larcom, maar zijn gedetacheerd bij Timing. Hoewel Timing een uitzendbureau is, is er bewust voor gekozen de medewerkers van Larcom niet als flexkrachten te laten werken maar te detacheren vanuit Larcom om onrust te voorkomen. Om deze reden is ook gekozen voor een opbouw in fasen en begeleiding door coaches van Larcom. Die nauwe samenwerking en afstemming is volgens wehkamp, Timing en Larcom noodzakelijk om van participatieprojecten een succes te maken. “Wij hebben moeten leren om niet vast te houden aan onze eigen normen en waarden in het arbeidsproces”, zegt commercieel directeur Paul Haarhuis van Timing. “In het begin hebben we heel even gedacht dat we de tussenkomst van Larcom niet nodig hadden, maar juist mede dankzij de inzet van hun jobcoaches is de integratie vloeiend verlopen.”

""Larcom verrichtte al inpakwerkzaamheden voor wehkamp, maar door toenemende automatisering zochten beide partijen naar mogelijkheden om ook in de toekomst de samenwerking te kunnen continueren.""

Repeterende werkzaamheden

Volgens Haarhuis neemt de slaagkans van participatietrajecten toe wanneer bedrijven vooraf goed in kaart brengen welke werkzaamheden een repeterend en gestructureerd karakter hebben. “Wij hebben geleerd dat het beste resultaat wordt behaald door zulke werkzaamheden uit het doorlopende productieproces te halen en gescheiden te laten plaatsvinden.

 

In- en ompakwerk

Onder regie van Timing verricht de groep van 40 handmatig in- en ompakwerkzaamheden. Dit gebeurt zon-der tussenkomst van computers aan één grote tafel. Het digitaliseren en voorraad geschikt maken is de stap daarna. Dit wordt door flexkrachten van Timing gedaan. Omdat alles onder één en dezelfde regie plaatsvindt, kunnen de medewerkers aan de inpaktafel het tempo bijhouden.

Larcom verrichtte al inpakwerkzaamheden voor wehkamp, maar door toenemende automatisering zochten beide partijen naar mogelijkheden om ook in de toekomst de samenwerking te kunnen continueren. Marieke Dreschler, manager logistieke ketenprocessen bij wehkamp: “Werkzaamheden in de logistieke keten zijn onderhevig aan constante verandering. Dit vraagt om een flexibiliteit die een sociale werkvoorziening in haar eentje niet kan bieden. We zochten naar manieren om de medewerkers van Larcom binnenboord te houden. Door de tussenkomst van Timing is dit nu gelukt. Daar zijn we blij mee.”