4 tips voor het perfecte cv zonder ervaring

Image

Het eerste probleem waar je tegenaan loopt als je werk zonder ervaring wilt vinden is je cv. Een goed cv maken is vaak makkelijker dan je denkt, maar we snappen dat je voor meer uitdagingen komt te staan zonder diploma. Daarom geven we je 4 tips om zonder diploma en dus zonder ervaring een cv te creëren waarmee je indruk maakt op je toekomstige werkgever.

 

Tip 1: wees eerlijk op je cv

Een open deur? Misschien wel, maar eerlijk zijn is zo belangrijk dat we je dit toch willen meegeven. Een cv geeft jouw levensloop weer en je hele schoolcarrière hoort daar ook bij. Ben je gestopt op de middelbare school of tijdens je studie? Vermeld de periode waarin je wel op school zat of studeerde en geef met duidelijke woorden aan dat je gestopt bent. Doe je dat niet, dan creëer je een gat waar hoogstwaarschijnlijk toch naar gevraagd wordt tijdens een sollicitatiegesprek.

 

Tip 2: leg de focus op wat je wél gedaan hebt

Je hebt geen diploma, maar welke ervaringen breng je wel mee? Heb je cursussen gevolgd? Heb je één of meerdere bijbanen, stage gelopen of vrijwilligerswerk gedaan? Als je dit aan relevante kwaliteiten en persoonlijke eigenschappen kunt koppelen, vermeld dit dan op je cv. Geef je werkzaamheden aan en wat je ervan geleerd hebt.

 

Tip 3: vergeet je hobby’s niet

Veelal worden hobby’s toegevoegd om wat persoonlijkheid aan een cv te geven. Maar bij een cv zonder ervaring is het slim om je hobby’s te linken aan je competenties. Wat heb je er van geleerd en wat zegt het écht over je? Stel je doet aan: 

  • hockey: dan ben je een teamplayer
  • schaken: dan ben je sterk in kansen waarnemen en hierop inspelen
  • coachen van een voetbalteam: dan bezit je over leidinggevende kwaliteiten.
  • tekenen: dan ben je creatief

Geef gewicht mee aan je hobby’s en ontdek hoe belangrijk ze kunnen zijn.

 

Tip 4: ga in op je doelen

Bovenaan een cv nemen veel mensen de ruimte om in twee of drie regels iets over zichzelf te vertellen. Als je werk zoekt zonder ervaring, dan kun je deze ruimte perfect gebruiken om in te gaan op jouw persoonlijke doelen met de vacature in je achterhoofd. Geef bijvoorbeeld aan dat je ernaar uitkijkt om meer te leren over het vak en dat je ter voorbereiding bezig bent met een cursus. Laat je ambitie duidelijk doorschemeren, dat spreekt bedrijven aan.


Door het toepassen van deze tips weten we zeker dat jij zonder ervaring een sterk cv op weet te stellen. Meer weten? Bezoek dan eens de pagina een goed cv maken voor nog meer informatie.