De hele dag zitten, lopen, tillen of duwen? Let op je houding!

Image

Of je nu zwaar fysiek werk hebt, repeterend werk doet of langdurig in dezelfde houding zit, het kan ervoor zorgen dat je fysieke klachten krijgt. Het is belangrijk dat je werkgever jouw werkplek zo inricht dat de kans op deze klachten zo klein mogelijk is. Maar er zijn natuurlijk ook wel een paar dingen waar je zelf goed op kunt letten. We hebben een aantal tips voor je voor een goede werkhouding.

Computerwerk

Wanneer je computerwerk verricht, verwacht je niet direct dat je snel last krijgt van lichamelijke klachten. Toch kan computerwerk op de langere termijn heel belastend zijn voor onder meer je nek en schouders. Daarom is een goede houding achter je computer erg belangrijk. Je kunt in elk geval op de volgende punten letten om belasting van een aantal spieren te verlichten:

1. Let er op dat je een actieve houding aanneemt als je zit. Dat betekent dat je goed rechtop zit. En zorg dat je niet met een gebogen nek en schouders zit;
2. Ook is het belangrijk dat je benen in een hoek van 90 graden (of iets groter) staan;
3. Je handen mogen tijden het typen geen hoek met je armen vormen. En je ellebogen zijn in lijn met de armleuning van je stoel;
4. Zorg tot slot dat je je werkhouding af en toe afwisselt. Dus neem de tijd voor een toiletbezoek of een loopje naar het koffiezetapparaat.

Magazijnwerk

Werk je in de logistieke sector dan is de kans groot dat je met fysieke belasting van je lichaam te maken hebt. Dus dat betekent dat je veel zware dingen moet verplaatsen en verzamelen. Daarbij is de beweging die je maakt vaak ook nog eens een herhalende beweging. Gelukkig zijn er steeds meer hulpmiddelen op de werkvloer die helpen bij het verlichten van de lasten. Simpele oplossingen als steekwagens en heftrucks zijn niet meer weg te denken uit het magazijn. En er komen steeds meer innovatieve oplossingen. Zo is het exoskelet steeds vaker te zien is op werkvloeren. Dat is een soort harnas (in verschillende soorten en maten) dat je aantrekt voor extra ondersteuning van het lichaam bij zwaar fysiek werk zoals tillen.

Ondanks alle hulpmiddelen is het slim om ook zelf te letten op je lichaamshouding en hoe je daar mee omgaat. Daarom kun je zelf op de volgende punten letten als je zwaar fysiek werk doet:

1. Wissel zoveel mogelijk van houding en voorkom daarnaast ook vreemde houdingen;
2. Houd bij het bukken en tillen de rug goed recht;
3. Zorg ervoor dat je niet teveel, onnodig bukt;
4. Doe regelmatig spier- en schouderoefeningen;
5. Neem je rust, en een aantal kortere pauzes zijn beter dan een lange;
6. En probeer tot slot afwisseling in je werk te vinden door zwaardere taken af te wisselen met lichtere werkzaamheden.