Puzzelstukjes.jpg

In Nederland wonen op dit moment zo’n 200.000 tot 250.000 vluchtelingen. Zij komen voornamelijk uit landen als Afghanistan, Irak, Iran en Somalië. Deze vluchtelingen zijn gevlucht om diverse redenen, bijvoorbeeld omdat het onveilig is in het land, er oorlog is of dat kritiek op de regering verboden is en tegenstanders worden gearresteerd. Een asielzoeker mag in Nederland na een verblijf van een half jaar aan het werk. Deze persoon moet dan wel in het bezit zijn van een tewerkstellingsvergunning (TWV). Lees hieronder hoe Timing asielzoekers aan het werk helpt.

Beata Bongaards – Guzek, Senior Medewerker Verloning, draagt mensen een warm hart toe. In het asielzoekerscentrum in Wageningen heeft zij een aantal asielzoekers leren kennen. “Dit zijn erg warme en lieve mensen”, vertelt Beata. Ze ziet hoe gemotiveerd zij zijn om te integreren in onze samenleving. “Ze willen zo graag leren. Door sociale contacten, aandacht en gesprekken bloeien ze helemaal op. Deze mensen willen naar buiten en actief bezig zijn. Ze willen zo graag werken en iets terug doen voor de Nederlandse maatschappij”, aldus Beata. En daarbij zijn deze mensen vaak goed opgeleid. Denk hierbij aan beroepen als fotograaf, mechanical ingenieur, ICT projector of architect.

“Ze willen zo graag leren. Door sociale contacten, aandacht en gesprekken bloeien ze helemaal op. Deze mensen willen naar buiten en actief bezig zijn. Ze willen zo graag werken en iets terug doen voor de Nederlandse maatschappij“
Foto vluchtelingen.png

Hart voor de doelgroep - aan het werk in Nederland

De ervaringen van Beata met asielzoekers, brachten haar op het idee om, in samenwerking met Timing, iets op te zetten voor deze doelgroep. Op dit moment heeft Timing tientallen statushouders aan het werk bij verschillende opdrachtgevers. Als werkgever zijn wij er voor alle aanpakkers van Nederland en hebben we ervaring met het begeleiden van deze doelgroep. Timing investeert veel in goede begeleiding en leidt hiervoor jaarlijks een groot aantal intercedenten op tot Interne Jobcoach. Goed om te weten is dat er een verschil is tussen statushouders en asielzoekers. Asielzoekers hebben namelijk nog geen status verkregen en mogen daarom, middels een tewerkstellingsvergunning, van de 52 weken in totaal slechts 26 weken werken.

In samenwerking met Beata heeft Timing een klant gezocht die open staat voor maatwerk en aandacht. Margreet van der Leest (inhouse intercedent) bij Partspoint Group (bekend van o.a. Brezan, Staadegaard, Technische Centrale en Dabeko) zag hier mooie kansen in. Partspoint Group is een internationaal opererend bedrijf, gespecialiseerd in de distributie en verkoop van auto-onderdelen en autoaccessoires. Binnen Partspoint Group hebben mensen aandacht voor elkaar en wordt breder gekeken dan het standaard functieprofiel. Een goede match met dit project!

Om er achter te komen wie de asielzoekers zijn, en of ze mogelijkheden zien bij Partspoint Group, zijn Margreet en Beata samen naar het Asielzoekerscentrum gegaan in Wageningen. Een bijzonder bezoek. Ze werden ontzettend hartelijk ontvangen op de kleine en verreweg van luxe kamer van een aantal asielzoekers. “Deze mensen waren zo ontzettend dankbaar dat ik en Beata langskwamen. Je merkte meteen het enthousiasme van deze mensen”, vertelt Margreet.

Succesvol aan het werk bij PartsPoint Group

Het project bij PartsPoint Group mag voor alle partijen succesvol genoemd worden: er zijn inmiddels 9 asielzoekers werkzaam bij het distributie centrum in Ede. De leidinggevenden bij Partspoint Group zijn ook nog eens ontzettend tevreden over hen. Zij vertellen hierover: ”Het zijn hardwerkende mensen die altijd een lach op hun gezicht hebben. Functie, werktijden, reistijd; het maakt hen allemaal niet uit. Ze zijn heel gedreven en blij dat ze iets kunnen doen.”

PartsPoint Group denkt mee

Dat PartsPoint Group met deze mensen meedenkt, staat aan de basis van dit succes. Zo hebben zij een orderpicksysteem in het Engels, waardoor mensen die geen Nederlands spreken ook gemakkelijk aan het werk kunnen. Mensen krijgen hier echt een oprechte en eerlijke kans.

“Vanuit PartsPoint Group geven wij enthousiaste kandidaten een kans om bij ons te komen werken. Wij zijn in dit project erg tevreden over de samenwerking met Timing en de nieuwe werknemers.”

Monsef Boutaieb teamleider distributiecentrum bij PartsPoint

Meer kansen

Dit succesvolle project loopt op dit moment ook bij een andere opdrachtgever van Timing: Bidfood. Hier zijn inmiddels al 2 asielzoekers gestart en binnenkort starten er, zodra zij een werkvergunning hebben, nog een aantal asielzoekers bij Bidfood.

Kortom, asielzoekers zijn enthousiaste en hardwerkende mensen die er écht voor gaan. Ziet u mogelijkheden bij uw bedrijf of kent u mensen in een vergelijkbare situatie die aan het werk geholpen kunnen worden? Neem gerust contact op met [email protected]

Bron: Vluchtelingenwerk