24 mei '16

Voordat je als ondernemer relaxed op vakantie kunt, wil je zeker weten dat de business gewoon doorgaat tijdens de vakantieperiode. Daarom helpen we jou als ondernemer graag met deze checklist voor een zorgeloze vakantie. Check.

1. Deel de personeelsplanning met je collega’s

Hotel geboekt, check. Zonnebrand, check. Dat gaat goed. Maar hoe zit het met de personeelsplanning? Heb je als ondernemer inzichtelijk wanneer jouw personeel met vakantie gaat. En misschien nog wel belangrijker: weten collega’s van elkaar wanneer zij afwezig zijn. Een vakantieplanner geeft je als ondernemer inzicht in de personele bezetting. Zo zie je direct of je extra personeel nodig hebt. Deel de personeelsplanning ook met je collega’s, zodat iedereen weet waar hij aan toe is.

 

2. Extra personeel aannemen en inwerken

Extra personeel geregeld, check. Je hebt extra personeel nodig in de vakantieperiode. Hoe zorg je ervoor dat de juiste vakantiekrachten aan het werk zijn, als je zelf met vakantie bent? En ben je op de hoogte van de wet- en regelgeving rondom vakantiekrachten? Het is handig om de vacature uit te zetten bij een uitzendbureau. Geen gedoe met arbeidscontracten, wettelijke regels of verloning. Met één klik plaats je de  vacature en voor je het weet is het juiste personeel voor je aan het werk. Zo heb je meer tijd om de rest van je to-do lijstje af te werken;)

3. Tijd voor ontwikkeling

Is de vakantieperiode voor jou als ondernemer een rustige periode, dan is dat een prima moment om aandacht te geven aan de ontwikkeling van jouw personeel. Om flexpersoneel de kans te geven de ‘skills van de 21e eeuw’ te ontwikkelen, werkt Timing samen met online opleider GoodHabitz. Flexkrachten van Timing kunnen onbeperkt gebruik maken van de playlist met meer dan 90 online trainingen. Van office tot doelgericht werken en van basiskennis BHV tot klantgericht telefoneren.

4. Je relaties informeren

Als ondernemer wil je alle opdrachten binnenhalen, ook als je aan de Spaanse Costa geniet van het heerlijke zonnetje. Daarom is het belangrijk om al je relaties op tijd te informeren dat je op vakantie gaat. Ook is het goed om hen in contact te brengen met de collega die jouw taken van je overneemt. Informeer je relaties een maand voordat je vakantie begint, dan kun je samen de status en acties opstellen die tijdens je vakantie opgepakt moeten worden. Handig, want je slaat twee vliegen in één klap: de verwachtingen zijn voor beide kanten direct duidelijk en je draagt een concrete actielijst aan bij je collega. Zo blijft jouw onderneming doorwerken, terwijl jij lekker vakantie viert;). 

P.S. Laat je relaties ook weten wanneer je weer terug bent van vakantie.

5. Taken overdragen aan je collega's

 

Tijd om alle taken concreet over te dragen aan je collega’s. Geef duidelijk aan wat je verwachtingen zijn. Wat is de status van je projecten en welke acties moeten je collega’s oppakken als jij op vakantie bent? Zorg ervoor dat je collega’s goed op de hoogte zijn en over alle bestanden en info beschikken. En vraag hen ook je postvak onder controle te houden tijdens je vakantie.

Door taken over te dragen aan je collega’s creëer je niet alleen een concrete actieplanning voor je collega, maar ook voor jezelf en andere betrokkenen. Check, check, dubbelcheck!

6. Out of office/afwezigheidsassistent instellen en voicemail inspreken

Je bent nu bijna klaar om de vakantie goed in te luiden. Voordat je 100% in de zomermodus gaat, stel je een afwezigheidsassistent in. Maar wat zet je in zo’n out of office melding? Als eerste natuurlijk de periode dat je op vakantie bent. Ook is het handig om de contactgegevens te vermelden van de collega(s) die jouw taken overnemen.

P.S. Heb je een zakelijke telefoon? Spreek dan opnieuw je voicemail in. Zo weet iedereen dat je op vakantie bent en kun jij dus echt even offline gaan!

Ben je wel in voor een grapje op z’n tijd, dan is de afwezigheidsassistent of je voicemail daar een prima mogelijkheid voor. Pas wel op met meldingen waarbij je net iets té grappig probeert te zijn: hoewel de vakantiestemming er bij jou al goed inzit, is het wel zo fijn als er op de werkvloer gewoon gewerkt wordt;)

7. Relaxt op vakantie

Yes, vakantie! Om je vakantie direct goed in te luiden, hebben wij bij Timing een Spotify playlist voor jou samengesteld. Zo wordt je vakantie pas echt relaxed!

8. Geniet van je vakantie!

Tot slot: geniet van je vakantie en rust lekker uit, want vakantie is goed voor je! 

Kun je het toch niet helemaal loslaten?
We doen de check graag samen.

Samen met Timing check je of jouw bedrijf klaar is voor de zomer. Nemen we direct een gave bluetoothspeaker voor je mee ;)!