1 jan '01

Timing uitzendteam, wehkamp en Larcom, een sociale werkvoorziening in Overijssel, slaan de handen ineen om bijna 40 mensen met een lichte tot relatief zware arbeidsbeperking gefaseerd aan het werk te helpen en te houden. Onder regie van Timing verrichten ze voorbereidende werkzaamheden voor het distributiecentrum van wehkamp in Zwolle. Eind mei is de laatste groep mensen aan de slag gegaan. De drie betrokken organisaties werken nauw samen.

Samenwerkingsproject met sociale werkvoorziening Larcom boekt succes

Larcom verrichtte al inpakwerkzaamheden voor wehkamp, maar door toenemende automatisering zochten beide partijen naar mogelijkheden om ook in de toekomst de samenwerking te kunnen continueren. Marieke Dreschler, manager logistieke ketenprocessen bij wehkamp: “Werkzaamheden in de logistieke keten zijn onderhevig aan constante verandering. Je moet snel kunnen op- en afschalen. Dit vraagt om een flexibiliteit die een sociale werkvoorziening in haar eentje niet kan bieden. We zochten naar manieren om de medewerkers van Larcom binnenboord te houden. Door de tussenkomst van Timing is dit nu gelukt. Daar zijn we blij mee.”

Eén overkoepelende regie

De 40 medewerkers met een arbeidsbeperking blijven in dienst van Larcom, maar zijn gedetacheerd bij Timing. Onder regie van het uitzendbureau verrichten ze handmatig in- en ompakwerkzaamheden. Dit gebeurt zonder tussenkomst van computers aan één grote tafel. Het digitaliseren en voorraad geschikt maken is de stap daarna. Dit wordt door flexkrachten van Timing gedaan. Omdat alles onder één en dezelfde regie plaatsvindt, kunnen de medewerkers aan de inpaktafel het tempo bijhouden.

Begeleiding door coaches

Hoewel Timing een uitzendbureau is, is er bewust voor gekozen de medewerkers van Larcom niet als flexkrachten te laten werken maar te detacheren vanuit Larcom om onrust te voorkomen. Om deze reden is er ook gekozen voor een opbouw in fasen en voor begeleiding door coaches van Larcom. Die nauwe samenwerking en afstemming is volgens wehkamp, Timing en Larcom noodzakelijk om van participatieprojecten een succes te maken. “Wij hebben moeten leren om niet vast te houden aan onze eigen normen en waarden in het arbeidsproces”, zegt commercieel directeur Paul Haarhuis van Timing. “In het begin hebben we heel even gedacht dat we de tussenkomst van Larcom niet nodig hadden, maar juist mede dankzij de inzet van hun jobcoaches is de integratie vloeiend verlopen.”

Repeterende werkzaamheden

Volgens Haarhuis neemt de slaagkans van participatietrajecten toe wanneer bedrijven vooraf goed in kaart brengen welke werkzaamheden een repeterend en gestructureerd karakter hebben. “Wij hebben geleerd dat het beste resultaat wordt behaald door zulke werkzaamheden uit het doorlopende productieproces te halen en gescheiden te laten plaatsvinden.” Volgens de Participatiewet moeten er in 2026 125.000 mensen met een arbeidsbeperking in bedrijven en bij de overheid aan het werk zijn. De overheid dreigt met een verplicht quotum en boetes wanneer dit aantal niet wordt gehaald.