28 apr '16

Als antwoord op de robotisering van de arbeidsmarkt, biedt Timing uitzendteam 17.500 flexkrachten de mogelijkheid om doorlopend cursussen te volgen en zich op vrijwillige basis permanent bij te scholen. Volgens commercieel directeur Paul Haarhuis moeten ook flexkrachten de kans krijgen om de ‘skills van de 21e eeuw’ te ontwikkelen. Zo maken ze meer kans om de robotisering van productiewerk te doorstaan zonder werkloos aan de kant te komen staan. De Tweede Kamer spreekt donderdag 28 april met minister Asscher over de gevolgen van de robotisering van de arbeidsmarkt.

 

Het onbeperkt aanbieden van trainingsmogelijkheden aan flexkrachten, waar Timing uitzendteam voor kiest, is nieuw. Scholingsmogelijkheden zijn in Nederland in de regel voorbehouden aan vast personeel. Flexibele krachten draaien zelf op voor de kosten van trainingen en cursussen die zij willen volgen, wanneer die tenminste niet strikt noodzakelijk zijn voor de uitoefening van hun werkzaamheden. Volgens commercieel directeur Haarhuis verandert het banenlandschap het sterkst in het laagbetaalde segment. “Werknemers moeten zich hiervan bewust zijn en leren hun eigen plan te trekken. Deze ontwikkeling willen wij niet alleen stimuleren, maar ook faciliteren.”

Gedragsverandering kost tijd
Het uitzendbureau heeft voor het leven lang leren een contract afgesloten met online opleider GoodHabitz die de trainingen aanbiedt. De keuze varieert van cursussen om communicatieve en creatieve vaardigheden te verbeteren tot managementtrainingen en cursussen excel en powerpoint. Timing verwacht niet dat het niet meteen storm zal lopen. Haarhuis: “Als 10 procent van onze medewerkers dit jaar een opleiding gaat volgen, dan vind ik dat veel. Het gaat om gedragsverandering, er moet een knop om. Veel flexkrachten zijn echte doeners en niet makkelijk in beweging te krijgen om een toekomstgerichte training te gaan volgen. Onze sector moet dit zien te doorbreken.”

"Een levenlang leren is noodzakelijk om aan de slag te blijven en de robots te slim af te zijn."

Paul Haarhuis, commercieel directeur

Cursus Nederlands meest in trek
De trainingen zijn inmiddels een aantal weken beschikbaar voor flexkrachten en het aantal inschrijvingen zit net onder de 25 procent van het totale aantal flexkrachten. Veruit het meest in trek is een bijspijkercursus Nederlands, gevolgd door een training persoonlijke effectiviteit. Letta Wagenborg (53 jaar) is één van de flexkrachten die al cursussen volgt. Zij werkt sinds 2013 als flexkracht bij Timing nadat ze haar vaste baan bij een bank verloor als gevolg van een reorganisatie. “Of ik hiermee mijn kansen op de arbeidsmarkt vergroot durf ik nog niet te zeggen, maar met deze trainingen verhoog ik in elk geval mijn persoonlijke effectiviteit en productiviteit.”

Over Timing
Timing is al 25 jaar specialist in uitvoerend werk op elk niveau, met een landelijk dekkend netwerk op A-locaties en tientallen incompany vestigingen. Flexkrachten van Timing zijn actief in de productie, administratie, schoonmaak, logistiek, zorg, callcenters, overheid en commercie. De uitzendorganisatie wil uitvoerend werk en alles eromheen makkelijker, sneller en vooral slimmer organiseren.