Terugblik arbeidsmarkt 2022 en creatieve secundaire arbeidsvoorwaarden om personeel te werven

Banner Website

Terugkijkend op de arbeidsmarkt in 2022 kunnen we stellen dat het een uitzonderlijk jaar was. De krapte op de arbeidsmarkt was het afgelopen jaar historisch laag en ook in het nieuwe jaar zet dit door. De vraag naar personeel was groot waardoor veel organisaties kampten met personeelstekort. We blikken terug op het derde kwartaal van 2022 en geven je creatieve tips om personeel aan te trekken.

 

Status arbeidsmarkt

De krapte op de arbeidsmarkt sluimert al jaren, maar toch vindt er een kleine kentering plaats. Het lijkt erop dat we over de ergste piek heen zijn. Uit de laatste cijfers blijkt dat het aantal vacatures in het derde kwartaal van 2022 is afgenomen in plaats van gestegen. Hierdoor daalde het aantal openstaande vacatures met 17 duizend, terwijl er 45 duizend werklozen bij kwamen. Daarmee stonden er tegenover elke 100 wekzoekenden 121 vacatures open. Dit was het tweede kwartaal 100 tegenover 143.

3.Arbeidsmarkt

Bron: CBS

Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen voor de krapte. Sommige oorzaken zijn structureel en andere hebben te maken met plotselinge ontwikkelingen. Denk aan de coronacrisis, vergrijzing of het grote aandeel van deeltijdwerkers. In de vorige editie van de innographic gingen we dieper in op deze oorzaken.

 

Gevolg krapte arbeidsmarkt

Iedereen heeft aan den lijve ondervonden wat de gevolgen waren van de krapte op de arbeidsmarkt. Veel organisaties hadden moeite met het aantrekken van personeel. Dit zorgde er in sommige gevallen voor dat winkels of horecazaken genoodzaakt waren een extra dag dicht te gaan of dat kinderen niet terecht konden bij de opvang wegens het gebrek aan personeel. De verwachting is dat dit in 2023 doorzet en dat de krapte een belangrijk thema blijft.

 

Creatieve arbeidsvoorwaarden

Door de krappe arbeidsmarkt hebben werknemers een sterke positie. Organisaties moeten de kandidaten steeds meer verleiden, in plaats van andersom. De strijd om personeel zorgt ervoor dat werkgevers steeds creatiever worden in het aantrekken en behouden van personeel, ondanks dat de spanning iets afneemt. Naast het verbeteren van het werkgeversimago en het efficiënter inrichten van functies kan het helpen om de arbeidsvoorwaarden onder de loep te nemen. De tijd dat een goed salaris dé reden was om voor een baan te kiezen is voorbij. We selecteerden een aantal opvallende secundaire arbeidsvoorwaarden ter inspiratie:

Studieschuld
In verschillende sectoren, zoals in de hotels, is het tekort aan personeel erg groot. Het Postillion Hotel probeert studenten te overtuigen om bij hen te komen werken door een deel van de studieschuld af te lossen. Zij lossen naast het loon € 2,50 euro per gewerkt uur af op de studieschuld.

Oppas van de zaak
Voor veel ouders met jonge kinderen is het een puzzel om opvang te vinden. Door het aanbieden van een oppas van de zaak stel je als werkgever een aantal oppasuren beschikbaar in de vorm van secundaire arbeidsvoorwaarden.

Duurzaam én comfortabel
Vergelijkbaar met het welbekende fietsplan zetten organisaties in op comfortabel thuiswerken en besparen op de hoge energierekening. Werknemers kunnen een deel van hun brutoloon of vakantiedagen inzetten om zo fiscaal gunstig artikelen aan te schaffen. Zoals een laptop en smartphone of energiebesparende maatregelen zoals een warmtepomp of zonnepanelen.

Zelf samenstellen
Sommige werkgevers kiezen ervoor om hun werknemers zelf een pakket aan arbeidsvoorwaarden te laten samenstellen. Dit worden flexibele secundaire arbeidsvoorwaarden genoemd. Werknemers kunnen kiezen uit sportlessen en coaching of kunnen zelfs kiezen voor een kappersbezoek of een gesprek met een hypotheekadviseur. Het budget is voor iedere werknemer gelijk, maar de invulling van het pakket kan per persoon verschillen.