22 jul '15

Uitzendkrachten en flexwerkers kunnen makkelijker aan een hypotheek komen. Twee bemiddelaars en twee banken kijken bij een aanvraag niet langer naar het inkomen tot nu toe, maar naar de kans op werk in de toekomst.

Veel uitzendkrachten komen niet in aanmerking voor een koophuis
Het is voor het eerst dat gebruik wordt gemaakt van zo'n voorspelling. Banken kijken nu nog voornamelijk naar het gemiddelde inkomen van de afgelopen 3 jaar. Daardoor komen veel flexwerkers en uitzendkrachten niet in aanmerking voor een koophuis. Aan de proef, die tot 1 januari loopt, werken bemiddelaars De Hypotheekshop en Huis & Hypotheek en de banken Obvion (dochter van Rabobank) en Florius (dochter van ABN Amro) mee.

De test is van arbeidsmarktonderzoeksbureau Intelligence Group uit Rotterdam. In de zogeheten arbeidsmarktscan zijn allerlei gegevens aan elkaar gekoppeld, bijvoorbeeld iemands opleiding, werkervaring, regio, gedrag, motivatie, ontwikkelingen in de branche en werkloosheidscijfers. “De veranderende arbeidsmarkt vraagt om een andere benadering bij het verstrekken van een hypotheek," reageert oprichter en directeur Ben Rogmans van Intelligence Group.

Score
“Een vast contract zegt niet meer zoveel, dat hebben we de afgelopen jaren wel gemerkt." De test berekent de kansen op de arbeidsmarkt en voorspelt hoe groot het risico is dat iemand binnen nu en vijf jaar werkloos wordt. Uit de test rolt een score. Als die score positief is, kunnen de bemiddelaars de hypotheekaanvraag indienen bij de twee meewerkende banken. De verwachting is dat er zo'n tien tot twintig aanvragen van flexwerkers en uitzendkrachten per week binnenkomen.

Mark de Rijke van de Hypotheekshop verwacht dat die aanvragen vooral komen van twintigers en dertigers. “Zij hebben grote moeite om een hypotheek te krijgen, omdat ze werken op tijdelijke en/of flexibele basis en niet aan het standaardplaatje voldoen.”