12 mei '17

Flexkracht zijn en tien jaar in dienst zijn. Kan dat? Ja, dat kan!

Twee flexkrachten die al tien jaar zonder onderbreking werk hebben: bij Marquette Detachering en Timing uitzendorganisatie zetten we vrijdag 12 mei de Poolse medewerkers Witold Ostalowski en Tomasz Nowak in het zonnetje! Uit handen van Marquette-directeur Hans Evers krijgen beiden een cheque overhandigd om hun werkjubileum te vieren. Later dit jaar zijn er nog tien andere collega’s die ook zullen vieren dat ze via Timing tien jaar aan de slag zijn bij Marquette.

Tomasz en Witold werken als drukker en lasser via Timing met een zogeheten fase C-contract. Ze staan als vaste (flex)kracht op de loonlijst bij Timing die hen via een payroll-constructie voor onbepaalde tijd heeft geplaatst bij detacheerder Marquette. “Gaat het in Nederland over flex, dan hoor je bijna nooit over dit soort succesverhalen”, zegt Marquette-directeur Evers. “In een flexibele organisatie kunnen mensen net zo goed vast werken.”

 

Fase C contract
Marquette Detachering is gespecialiseerd in technisch vakpersoneel voor projecten in onder meer de metaal- en techniekbranche. Door de grote vraag naar dit soort personeel is het Overijsselse bedrijf de afgelopen jaren snel gegroeid naar een omvang van ruim 600 gedetacheerde vakmensen. Al sinds de start in 2005 werkt Marquette nauw samen met Timing. Die levert momenteel bijna 500 flexkrachten aan de gespecialiseerde detacheerder. Van deze groep beschikken in totaal al 86 personen over een fase C contract, onder hen Tomasz en Witold. De twee zijn wel de eersten die als flexwerker bij Marquette hun tienjarig-jubileum vieren, al blijven ze niet lang ‘recordhouder’. Volgens Bob Weghorst, directielid van Timing en manager bij dochteronderneming en payroll-organisatie Persoonality, heeft Timing meer dan drieduizend flexkrachten met een fase C contract. “Het is dus wel degelijk mogelijk: als flexwerker een contract voor onbepaalde tijd hebben met alle zekerheden die daarbij horen”, aldus Weghorst.

 

Foto

Tomasz Novak

Win-win situatie
Sinds de crisis aarzelen veel mkb-ondernemingen om vast personeel aan te nemen, maar hun behoefte aan kwaliteit en continuïteit in het productieproces blijft onverminderd. De payroll-constructie zoals Timing die bij Marquette aanbiedt is voor alle betrokkenen een win win-situatie. Voor de flexkrachten, die meer financiële zekerheid en dezelfde rechten genieten als mensen die ‘gewoon’ in dienst zijn, terwijl voor het inlenende bedrijf geldt dat de risico’s van vast personeel beter gemanaged kunnen worden. Weghorst: “Wij vervullen de functie van backoffice. De flexkrachten staan op onze loonlijst en wij regelen alles: van de salarisadministratie en verzekeringen tot het bijhouden van alle geldende wet- en regelgeving. Hierdoor kan Marquette zich volledig focussen op het aan het werk houden van hun en onze mensen.”

Mensen perspectief bieden
Behalve in de metaal- en technieksector waarin Marquette actief is, wordt er ook in de bouwsector, callcenterbranche en in de productie- en logistieke sector regelmatig met fase C contracten gewerkt. Volgens Weghorst is een “gezonde mix” van flexcontracten voor bepaalde en onbepaalde tijd beter voor de continuïteit van bedrijven en de motivatie van het personeel. “Je moet mensen perspectief kunnen bieden. Bedrijven die met ‘doorgeschoten flex’ denken goedkoper uit te zijn, zijn uiteindelijk duurder uit met alle in- en uitstroomkosten en steeds opnieuw opleiden.”
“Om als bedrijf het verschil te kunnen maken, moeten onze mensen het verschil maken”, zegt Marquette-directeur Evers. “Dat lukt ons als mkb-bedrijf op deze manier prima.”

“Het is dus wel degelijk mogelijk: als flexwerker een contract voor onbepaalde tijd hebben met alle zekerheden die daarbij horen”

Bob Weghorst, Directeur Payroll Timing, Persoonality