Hoe doorbreek je de taalbarrière op de werkvloer?

Wózek widłowy. Enig idee wat dit betekent? Het is Pools voor ‘heftruck’ en is één van de 500 meest voorkomende Nederlandse woorden op de werkvloer. Met de toename in het aantal arbeidsmigranten is elkaar verstaan en begrijpen geen vanzelfsprekendheid meer. Timing vindt het belangrijk dat iedereen op de werkvloer in ieder geval de basis van de Nederlandse taal beheerst. Daarom biedt Timing flexkrachten een uitgebreid pakket aan taalopleidingen aan.
500 meest gebruikte woorden op de werkvloer
De Nederlandse taal leren is nog niet zo makkelijk als bijvoorbeeld Pools of Oekraïens je moedertaal is. Maar wel heel belangrijk om veilig, goed en met plezier te kunnen werken. Daarom biedt Timing sinds vorig jaar een instapprogramma aan voor iedereen die nog (g)een enkel Nederlands woord beheerst. Het gaat om een e-learning waarbij een flexkracht in een persoonlijke leeromgeving dagelijks aan de slag gaat om de 500 belangrijkste Nederlandse woorden op de werkvloer te leren. Alle woorden worden met regelmaat in verschillende vormen aangeboden. Net zolang totdat de deelnemer ze beheerst. Het unieke audioprogramma zorgt ervoor dat de deelnemer niet alleen het woord, maar ook de correcte uitspraak leert.
Ronny Linthorst, projectmanager Opleiden Flexkrachten bij Timing licht toe: “Die 500 belangrijkste woorden verschillen per branche. Zo hebben we voor logistiek een specifieke lijst gemaakt voor onze klant Bleckmann. Ook Vivera werkt met een op maat gemaakte top 500 woordenlijst voor de medewerkers in productie.”
Laagdrempelig en relevant
Dit instapprogramma is een mooi voorbeeld van de manier waarop Timing de opleidingen voor flexkrachten insteekt. “Wij kijken naar opleidingen die relevant zijn en goed aansluiten bij de uitvoerende branche. Daarnaast zorgen wij ervoor dat de opleidingen op een laagdrempelige manier worden aangeboden. Zodat ze voor iedereen haalbaar zijn” aldus Ronny Linthorst. Timing beperkt zich overigens niet tot het trainen van de 500 belangrijkste woorden op de werkvloer. Er worden ook officiële Nederlandse taaltrainingen aangeboden waarin flexkrachten van A0 naar A1 of van A1 tot A2 niveau worden opgeleid. Dit jaar zijn er al ruim 200 flexkrachten gestart met een officiële taaltraining.
Het beheersen van de Nederlandse taal maakt niet alleen de communicatie op de werkvloer makkelijker, het verhoogt ook de efficiëntie doordat de werkinstructies beter begrepen worden. Daarnaast vergroot het de kwaliteit van het werk, de veiligheid op de werkvloer en heeft het een positief effect op de werksfeer. Is taal ook een barrière bij jullie op de werkvloer? “Wij gaan graag het gesprek aan om te kijken naar de mogelijkheden”, aldus Ronny Linthorst.