Shutterstock 764422441

We betalen allemaal nog steeds veel meer voor gas en elektriciteit dan we gewend zijn. Door de aanhoudende hoge prijs heeft de overheid besloten om het bedrag van de energietoeslag te verhogen naar 1300 euro. Of en hoe je hiervoor in aanmerking komt, dat leggen we je graag uit.  

Wat is de energietoeslag?

De energietoeslag is een eenmalig bedrag van 1.300 euro. Dat geld is bedoeld om je te helpen met het betalen van de rekeningen voor gas en elektriciteit. Het bedrag wordt door je gemeente uitgekeerd.

Voor wie is de energietoeslag bedoeld?

Je hebt recht op de eenmalige energietoeslag als je inkomen lager is dan € 1.310,05 (alleenstaande) of € 1.871,50 (samenwonend) per maand. Als je een bijstandsuitkering, IOAW- IOAZ- of Bbz-uitkering ontvangt, dan krijgt u de toeslag automatisch. Is je netto inkomen inclusief vakantietoeslag lager of net iets hoger is dan de richtlijn, neem dan contact op met jouw gemeente en vraag of je een aanvraag kunt doen.

Hoe vraag ik de energietoeslag aan?

De energietoeslag kun je aanvragen bij jouw gemeente. Jouw gemeente bekijkt of jij recht hebt op de (extra) energietoeslag en zorgt ervoor dat je de toeslag ontvangt. Het verschilt per gemeente of je de toeslag in één keer ontvangt of in delen.

Het bedrag is verhoogd. Hoe ontvang ik de aanvullende 500 euro?

Heb je al eerder een aanvraag gedaan en al een bedrag aan energietoeslag ontvangen? Dan hoef je niets te doen. Je ontvangt het aanvullende bedrag automatisch. Heb je een aanvraag gedaan maar nog niets gehoord? Dan hoef je geen nieuwe aanvraag te doen.

De energietoeslag heeft geen invloed op andere toeslagen of op een uitkering

Krijg je ook een zorgtoeslag, een huurtoeslag of kinderopvangtoeslag? Of heb je een uitkering? Dan hoef je niet bang te zijn dat de energietoeslag daar invloed op heeft.

De zorg-, huur- of kinderopvangtoeslag of je uitkering blijven precies hetzelfde. Je krijgt de energietoeslag er gewoon bij.

Meer informatie over de energietoeslag vind je op de website van de Rijksoverheid: Hoe vraag ik de energietoeslag aan van ongeveer € 1.300? | Rijksoverheid.nl